2020

Szolgáltatásaink

Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

-esztétikus tömések

-inlay, onlay (betétek)

-porcelán héjak

-esztétikus korona

-esztétikus hidak

Mit jelent az esztétikus tömés?

A fogaink színe a valóságban nem „csak fehér” a szó nemes értelmében, hanem sok árnyalat megtalálható rajta. A sárga, a barna, a transzparencia  és ezeknek különböző árnyalatai mind megfigyelhetők a felszínén. Az esztétika megkívánja, hogy visszaadjuk a fogak eredeti színét és még az élük, illetve a rágófelszínük formáját is.

Bővebben:

A mai fogászatban az esztétikus tömések készítésénél un. kompozit anyagokat használunk, melyek UV fényre keményednek és kémiai kötéssel kapcsolódnak a fog anyagához. Ezek a kompozitok különböző árnyalatokban kaphatók, így a töméssel a fog eredeti színével megegyező restauráció készíthető. A kémiai kötés nedvességmentes környezetben lesz tökéletes, ezért gyakran kofferdam gumilepedőt helyezünk a fogakra, amely néha kicsit ijesztőnek tűnik, de ideális környezetet biztosít a tömés elkészítéséhez.

A metszőfogak sérülései, szuvasodása kezeléséhez gyakran egy kis sablonra van szükség, mellyel a fog eredeti formáját tudjuk visszaadni és a megfelelő fogszín eléréséhez is segítséget nyújt, hiszen ezeknél a fogaknál az esztétika kiemelt fontosságú.

Inlay, onlay (betét)

Az inlay, onlay, vagy betét egy szájon kívül készült tömés, melyet speciális ragasztó anyaggal rögzítünk a foghoz. Általában akkor javasolt, amikor nagy kiterjedésű a foganyag vesztesége, illetve gyökértömött fogak végleges befejezéséhez ajánlott.

A rágófogak felületén csücsköket és lejtőket találunk, melyek az étel őrléséhez nélkülözhetetlenek. Ezeken a csücskökön  ép fogak esetében nagy erők keletkeznek rágáskor, szuvasodás, sérülés következtében ezek a csücskök, lejtők sérülnek, pótlásuknál figyelembe kell venni a rágóerőket, így a nagy foganyag hiányát csak betéttel tudjuk megfelelően pótólni.

A betét készítéséhez speciális üreget alakítunk ki a fogban, amelyről egy kamerával digitális lenyomatot készítünk. Erre a lenyomatra számítógépen megtervezzük a betétet és ennek alapján egy faragógép kifaragja a kiválasztott színű és nagyságú porcelán tömbből a betétet, melyet ragasztóanyaggal rögzítünk a foghoz.

Porcelán héjak

A porcelán héj a fogak külső felületére készült vékony pótlás, mellyel réseket, alaki, vagy színbeli eltéréseket, rendellenességeket tudunk korrigálni nagyfokú foganyag vesztesége nélkül.

Elkészítéséhez tanulmányi lenyomatot veszünk a fogakról, a páciens kívánságának megfelelően a mintán a fogtechnikus megtervezi megfelelő formaváltozást, amelyet a szájban  esztétikus anyag segítségével megmutatunk a páciensnek. Ha szükséges, a fogat preparáljuk, majd újabb lenyomatot veszünk, amelyre a fogtechnikus elkészíti a héjat a kívánt színben, majd a héjat egy speciális ragasztóval rögzítjük a fogak felületére.

Esztétikus korona

Koronát abban az esetben készítünk, ha a fog erősen elszíneződött, sok foganyag hiányzik belőle, nagy tömés van benne. A korona minden oldalról beborítja a fogat, védi a külső behatásoktól.

Bőbebben:

A koronához a fog minden oldalából el kell foganyagot csiszolni, majd lenyomatra készíti el a fogtechnikus a megfelelő fogpótlást, amelyet speciális ragasztóval rögzítünk a foghoz.

Anyagát tekintve lehet fémkerámia, vagy fémmentes (cirkónium-dioxid, lithium-diszilikát, földpátkerámia) korona.

A fémkerámia korona alapja fémötvözet, amelyre a porcelán leplezés égetéssel kerül. A frontfogaknál ez a korona nem ad élethű eredményt, ezért ezen a területen a fémmentes fogpótlást javasoljuk, amelynek anyaga csak kerámia, a foghoz hasonló fényáteresztő képességgel. Ezért olyan élethűek ezek a koronák. Kisebb pótlások elkészítéséhez a rágófogak területére is készíthető kerámia fogmű, amennyiben a páciens nem csikorgat, nincs az ellenkező oldalán nagyfokú foghiánya, nincs harapási eltérése és még néhány kritériumnak meg kell felelni ezen a területen.

A cirkonium-dioxid egy fogszínű fém, amely elfedi a nagyobb fokú elszíneződéseket, 2 foghiány is pótólható vele. Manapság már porcelán leplezés nélkül, digitális kivitelezésben csak ebből az anyagból is készülhet fogmű.

Hídpótlás

1-2, esetleg 3 fog hiánya esetén, amennyiben a hiányt terhelhető fogak határolják, hídpótlás készíthető. Ebben az esetben a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni, lenyomatot kell venni a fogakról, erre készít a fogtechnikus hidat, ahol a lecsiszolt fogakra ragasztott koronák tartják a hiányt pótló fogakat. A híd anyaga lehet fémkerámia, cirkónium-dioxid, esetleg 1 foghiány pótlására lithium-diszilikát. A koronákat felragasztjuk a fogakra egy erre alkalmas ragasztóval.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!