2020

Szolgáltatásaink

Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

-esztétikus tömések

-inlay, onlay (betétek)

-porcelán héjak

-esztétikus korona

-esztétikus hidak

Mit jelent az esztétikus tömés?

A fogaink színe a valóságban nem „csak fehér” a szó nemes értelmében, hanem sok árnyalat megtalálható rajta. A sárga, a barna, a transzparencia  és ezeknek különböző árnyalatai mind megfigyelhetők a felszínén. Az esztétika megkívánja, hogy visszaadjuk a fogak eredeti színét és még az élük, illetve a rágófelszínük formáját is.

Bővebben:

A mai fogászatban az esztétikus tömések készítésénél un. kompozit anyagokat használunk, melyek UV fényre keményednek és kémiai kötéssel kapcsolódnak a fog anyagához. Ezek a kompozitok különböző árnyalatokban kaphatók, így a töméssel a fog eredeti színével megegyező restauráció készíthető. A kémiai kötés nedvességmentes környezetben lesz tökéletes, ezért gyakran kofferdam gumilepedőt helyezünk a fogakra, amely néha kicsit ijesztőnek tűnik, de ideális környezetet biztosít a tömés elkészítéséhez.

A metszőfogak sérülései, szuvasodása kezeléséhez gyakran egy kis sablonra van szükség, mellyel a fog eredeti formáját tudjuk visszaadni és a megfelelő fogszín eléréséhez is segítséget nyújt, hiszen ezeknél a fogaknál az esztétika kiemelt fontosságú.

Inlay, onlay (betét)

Az inlay, onlay, vagy betét egy szájon kívül készült tömés, melyet speciális ragasztó anyaggal rögzítünk a foghoz. Általában akkor javasolt, amikor nagy kiterjedésű a foganyag vesztesége, illetve gyökértömött fogak végleges befejezéséhez ajánlott.

A rágófogak felületén csücsköket és lejtőket találunk, melyek az étel őrléséhez nélkülözhetetlenek. Ezeken a csücskökön  ép fogak esetében nagy erők keletkeznek rágáskor, szuvasodás, sérülés következtében ezek a csücskök, lejtők sérülnek, pótlásuknál figyelembe kell venni a rágóerőket, így a nagy foganyag hiányát csak betéttel tudjuk megfelelően pótólni.

A betét készítéséhez speciális üreget alakítunk ki a fogban, amelyről egy kamerával digitális lenyomatot készítünk. Erre a lenyomatra számítógépen megtervezzük a betétet és ennek alapján egy faragógép kifaragja a kiválasztott színű és nagyságú porcelán tömbből a betétet, melyet ragasztóanyaggal rögzítünk a foghoz.

Porcelán héjak

A porcelán héj a fogak külső felületére készült vékony pótlás, mellyel réseket, alaki, vagy színbeli eltéréseket, rendellenességeket tudunk korrigálni nagyfokú foganyag vesztesége nélkül.

Elkészítéséhez tanulmányi lenyomatot veszünk a fogakról, a páciens kívánságának megfelelően a mintán a fogtechnikus megtervezi megfelelő formaváltozást, amelyet a szájban  esztétikus anyag segítségével megmutatunk a páciensnek. Ha szükséges, a fogat preparáljuk, majd újabb lenyomatot veszünk, amelyre a fogtechnikus elkészíti a héjat a kívánt színben, majd a héjat egy speciális ragasztóval rögzítjük a fogak felületére.

Esztétikus korona

Koronát abban az esetben készítünk, ha a fog erősen elszíneződött, sok foganyag hiányzik belőle, nagy tömés van benne. A korona minden oldalról beborítja a fogat, védi a külső behatásoktól.

Bőbebben:

A koronához a fog minden oldalából el kell foganyagot csiszolni, majd lenyomatra készíti el a fogtechnikus a megfelelő fogpótlást, amelyet speciális ragasztóval rögzítünk a foghoz.

Anyagát tekintve lehet fémkerámia, vagy fémmentes (cirkónium-dioxid, lithium-diszilikát, földpátkerámia) korona.

A fémkerámia korona alapja fémötvözet, amelyre a porcelán leplezés égetéssel kerül. A frontfogaknál ez a korona nem ad élethű eredményt, ezért ezen a területen a fémmentes fogpótlást javasoljuk, amelynek anyaga csak kerámia, a foghoz hasonló fényáteresztő képességgel. Ezért olyan élethűek ezek a koronák. Kisebb pótlások elkészítéséhez a rágófogak területére is készíthető kerámia fogmű, amennyiben a páciens nem csikorgat, nincs az ellenkező oldalán nagyfokú foghiánya, nincs harapási eltérése és még néhány kritériumnak meg kell felelni ezen a területen.

A cirkonium-dioxid egy fogszínű fém, amely elfedi a nagyobb fokú elszíneződéseket, 2 foghiány is pótólható vele. Manapság már porcelán leplezés nélkül, digitális kivitelezésben csak ebből az anyagból is készülhet fogmű.

Hídpótlás

1-2, esetleg 3 fog hiánya esetén, amennyiben a hiányt terhelhető fogak határolják, hídpótlás készíthető. Ebben az esetben a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni, lenyomatot kell venni a fogakról, erre készít a fogtechnikus hidat, ahol a lecsiszolt fogakra ragasztott koronák tartják a hiányt pótló fogakat. A híd anyaga lehet fémkerámia, cirkónium-dioxid, esetleg 1 foghiány pótlására lithium-diszilikát. A koronákat felragasztjuk a fogakra egy erre alkalmas ragasztóval.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával