2020

Fog-Blog

Káros szenvedélyek hatása a fogakra

Karácsony és szilveszter időszakában nemcsak az édes sütemények fogyasztása kerül előtérbe, hanem bizony az alkoholfogyasztás is. A rendszeres alkoholfogyasztás mind a szervezetünkre, mind pedig a fogainkra és szájhigiéniánkra negatív hatást gyakorol, amellyel nem árt tisztában lenni.

 

A KSH 2019-es Európai lakossági egészségfelmérése szerint Magyarország lakosságának 6,3%-a naponta fogyaszt alkoholt, ez körülbelül 600.000 embert jelent. A rendszeres alkoholfogyasztás leggyakoribb negatív hatásaival sokan tisztában vannak, azonban az alkohol hosszú távon a szánk és fogunk egészségét is károsítja.

Az alkoholos italok nagy mennyiségű savat, illetve cukrot (vagy édesítőszert) tartalmaznak, amelyek károsítják a fogzománcot. A sérült fogzománc fogérzékenységhez vezet, illetve elősegíti a baktériumok eljutását a fogakhoz. Az alkoholfogyasztás ezenkívül fogínybetegségekhez is vezethet, illetve a fogak elszíneződését is okozhatja. Egy brit fogorvos 2019-ben nyilatkozott az alkohol fogakra gyakorolt negatív hatásairól, aki a fentiek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkoholos italok fogyasztása szájszárazságot és csökkent nyálképződést is okoz: “A nyál természetes védelmet nyújt a fogaknak, ám ennek képződésére időre van szükség, ami nagyjából 30 perc. Ha valaki néhány órán át folyamatosan iszogat – aminek karácsonykor megvan a valószínűsége – a testednek esélye sincs arra, hogy ezt megtegye, így a sav könnyedebben jut el a fogakhoz és kezdi meg azok pusztítását.” (Dr. Christopher Orr)

 

Az alkoholfogyasztás mellett a dohányzásnak is számos negatív hatása van a szájhigiéniára, illetve a fogak egészségére. A rendszeres dohányzás könnyen elszínezheti a fogakat, amely radikális esetben akár a fekete színig is eljuthat. Az elszíneződött fog esztétikai problémákat okozhat, illetve gyakran azt sejteti az illetőről, hogy igénytelen és nem fordít megfelelő figyelmet a szájhigiéniára. A cigaretta a fogakon kívül az egész szájüregre káros hatással van, ugyanis a dohányfüst rengeteg mérgező vegyületet tartalmaz. Ezek a mérgező vegyületek felszívódnak a száj nyálkahártyáján keresztül, amely pedig csökkenti a szervezet védekező rendszerének hatékonyságát, így a fogainkra és szájüregünkre is nagyobb fenyegetés vár.

 

Fogaink és szájüregünk védelme érdekében igyekezzünk mérsékelni a alkoholfogyasztást, a dohányzást pedig próbáljuk meg teljes mértékben elkerülni. Amennyiben mégis probléma merülne fel, az Agidentnél profi fogorvosaink várnak szeretettel.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával