2020

Fog-Blog

Rossz lehelet – okai és megelőzése

Biztosan mindenki találkozott már olyan személlyel, akinek beszélgetés közben érezni lehetett a rossz leheletét. Kellemetlen helyzet, igaz? Főleg akkor, ha az a személy mi magunk vagyunk. A rossz lehelet oka általában a megfelelő szájhigiénia hiánya, de akár valamilyen komolyabb betegség tünete is lehet. Cikkünkben összeszedtük a kellemetlen lehelet lehetséges okait és hogy hogyan azt lehet megelőzni.   1.Beteg fogak és fogíny Rossz állapotban lévő fogak és fogíny okozhat kellemetlen szájszagot. Ezek az esetek többségében megfelelő szájhigiéniával megelőzhetőek, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy naponta kétszer mossunk fogat és hogyha lehet, legalább egyszer fogselymezzünk is.   2.Fogszuvasodás A fogszuvasodásnak számos tünete lehet: fogak elszíneződése, hidegre és édes ízekre való érzékenység, rossz lehelet. Ebben az esetben mindenképpen fel kell keresnünk fogorvosunkat!   3.A mandulák betegségei Különböző kórokozók, mint például a streptococcus könnyen megtámadhatják a mandulákat, amelynek gyulladása kellemetlen szájszagot eredményezhet. Gyulladás következtében a mandulák felületén megtapadnak a rossz leheletet okozó baktériumok és gyorsan elszaporodnak.   4.Gyomorpanaszok, emésztőrendszer betegségei Gyomorbántalmak, baktérium okozta gyulladások, gyomorégés és a nyelőcsövön található gombák szintén okozhatnak kellemetlen leheletet.   5.Rossz szokások A dohányzás és annak minden formája (cigaretta, szivar, pipa) kifejezetten rossz szájszagot eredményez.   A rossz lehelet megelőzésének legfontosabb eleme a megfelelő szájhigiénia, amelyhez naponta kétszer alaposan fogat kell mosni. Fogmosás közben a nyelvet is érdemes átdörzsölni, ezzel ugyanis el lehet távolítani a rossz leheletet okozó baktériumokat. Ezenkívül iktassuk be napi rutinunkba a fogselymezést, illetve a szájvíz használatát. A kellemetlen lehelet oka lehet a szájszárazság is, ezért fontos odafigyelni a megfelelő napi folyadékbevitelre, amely egy felnőtt esetében 1,5-2 litert jelent.   Megelőzés céljából félévente keressük fel fogorvosunkat! A félévenkénti kontroll során fogorvosunk kitisztítja fogainkat és leellenőrzi állapotukat, így könnyen észrevehető, hogy ha a rossz lehelet hátterében valamilyen komolyabb probléma áll.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!