2020

Fog-Blog

Minden, amit a bölcsességfogról tudni érdemes

A bölcsességfogaink általában az utoljára előtörő maradófogaink, a fogsorunk 8. tagjai, avagy a harmadik nagyörlőnk, amelyekből állcsontonként kettő lehet. Jellemzően 18 és 25 éves korunk között várható a megjelenésük, de nem minden esetben, ugyanis van, akinek nincsen elegendő hely a fogsorában a bölcsességfognak, amely sajnos kellemetlen panaszokhoz vezethet.

 

Miért különlegesek a bölcsességfogak?

A bölcsességfogak az ősidőkre mutatnak vissza, amikor is az emberek olyan táplálékokat fogyasztottak, amelyeket erőteljesen meg kellett rágni, mint például a magvak és a nyers hús. Manapság már nincsen szükség ilyen szintű rágásra, amelyhez az idők során az ember állkapcsa alkalmazkodott: egyre kisebb lett, az őrlőfogak száma pedig csökkent.  

Milyen panaszokat okozhat a bölcsességfog?

A leggyakoribb probléma az állkapocsban rosszul elhelyezkedő bölcsességfog, amely ferdén vagy egyáltalán nem tör elő. Ilyen esetben a bölcsességfog növekedés közben megakad a csontban vagy a szomszédos fogban és egy nem természetes helyzetben megáll az előtörése, ezt a szaknyelvben impakciónak nevezzük. Egy ilyen fog sok esetben panaszmentes, de az is előfordulhat, hogy csak bizonyos időközönként okoz fájdalmat.   Egy másik gyakran előforduló probléma, hogy a fog pozíciója miatt nehéz azt tisztítani, így hamarabb keletkezik rajta fogkő és gyakrabban alakul ki mellette fogszuvasodás vagy ínygyulladás. Sok esetben a bölcsességfog előtti 7-es fogon alakul ki szuvasodás.   Rosszul növő bölcsességfog esetén a gyulladásos panaszok is gyakoriak, amelyek tünetei lehetnek: szomszédos fogak fájdalma, fog körüli részek gyulladása, szájzár és a fej különböző területeire kisugárzó fájdalom.  

Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

A bölcsességfog eltávolításáról elsősorban a szakorvos dönt, de természetesen minden esetben mérlegelni kell a páciens érveit és ellenérveit is. Mindenképpen eltávolításra van szükség, hogyha: 
  • a fog gyulladást okoz és látszik, hogy nem fog normálisan előretörni
  • a páciens nehez tudja tisztítani, ezért szuvasodik
  • ciszta vagy daganat kiindulópontja lehet
  • fogszabályzó kezelés tervezésekor már látszik, hogy útban lesz

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!