2020

Fog-Blog

Minden, amit a bölcsességfogról tudni érdemes

A bölcsességfogaink általában az utoljára előtörő maradófogaink, a fogsorunk 8. tagjai, avagy a harmadik nagyörlőnk, amelyekből állcsontonként kettő lehet. Jellemzően 18 és 25 éves korunk között várható a megjelenésük, de nem minden esetben, ugyanis van, akinek nincsen elegendő hely a fogsorában a bölcsességfognak, amely sajnos kellemetlen panaszokhoz vezethet.

 

Miért különlegesek a bölcsességfogak?

A bölcsességfogak az ősidőkre mutatnak vissza, amikor is az emberek olyan táplálékokat fogyasztottak, amelyeket erőteljesen meg kellett rágni, mint például a magvak és a nyers hús. Manapság már nincsen szükség ilyen szintű rágásra, amelyhez az idők során az ember állkapcsa alkalmazkodott: egyre kisebb lett, az őrlőfogak száma pedig csökkent.

 

Milyen panaszokat okozhat a bölcsességfog?

A leggyakoribb probléma az állkapocsban rosszul elhelyezkedő bölcsességfog, amely ferdén vagy egyáltalán nem tör elő. Ilyen esetben a bölcsességfog növekedés közben megakad a csontban vagy a szomszédos fogban és egy nem természetes helyzetben megáll az előtörése, ezt a szaknyelvben impakciónak nevezzük. Egy ilyen fog sok esetben panaszmentes, de az is előfordulhat, hogy csak bizonyos időközönként okoz fájdalmat.

 

Egy másik gyakran előforduló probléma, hogy a fog pozíciója miatt nehéz azt tisztítani, így hamarabb keletkezik rajta fogkő és gyakrabban alakul ki mellette fogszuvasodás vagy ínygyulladás. Sok esetben a bölcsességfog előtti 7-es fogon alakul ki szuvasodás.

 

Rosszul növő bölcsességfog esetén a gyulladásos panaszok is gyakoriak, amelyek tünetei lehetnek: szomszédos fogak fájdalma, fog körüli részek gyulladása, szájzár és a fej különböző területeire kisugárzó fájdalom.

 

Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

A bölcsességfog eltávolításáról elsősorban a szakorvos dönt, de természetesen minden esetben mérlegelni kell a páciens érveit és ellenérveit is. Mindenképpen eltávolításra van szükség, hogyha: 

  • a fog gyulladást okoz és látszik, hogy nem fog normálisan előretörni
  • a páciens nehez tudja tisztítani, ezért szuvasodik
  • ciszta vagy daganat kiindulópontja lehet
  • fogszabályzó kezelés tervezésekor már látszik, hogy útban lesz

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával