2020

Fog-Blog

Ásványi anyagok a ragyogó fogakért

Elérkezett az ősz, közeledik a hűvösebb időjárás, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel. Előző cikkünkben arról olvashattatok, hogy milyen vitaminokkal tudjátok védeni a fogaitokat, most pedig azt áruljuk el, hogy milyen ásványi anyagok szükségesek az egészséges fogakhoz.

 

Kalcium

A kalciumnak számos jótékony hatása van, ezért nélkülözhetetlen a szervezet számára. A kalcium a fogak és a csontok építőköve, hozzájárul a normál véralvadáshoz, illetve támogatja az megfelelő immunrendszer működését. Egy felnőtt ajánlott napi kalciumbevitele 800-1200 mg. Számos élelmiszer tartalmaz kalciumot, ilyen például a bab, lazac, tejtermékek, dió és sütőtök.

 

Magnézium

A magnézium többek között segíti a kalcium beépülését és megmaradását a csontokban és a fogzománcban, ezért érdemes a kalciummal együtt fogyasztani. A magnézium ezenkívül részt vesz az izom, az idegek, illetve több száz enzim szabályozásában is. Természetes forrásai lehetnek: olajos magvak, füge, kukorica, alma, sötét levelű salátafélék.

 

Vas

A vas elengedhetetlen a vérképzéshez, a vörösvérsejtek működéséért felelős, illetve megelőzi a nyelv és az íny gyulladását. Vashiány esetén vérszegénység alakulhat ki, amelynek tünetei közé tartozik a nyelvégés, fájdalmas ajak, szájzug gyulladás, ínygyulladás és ínyvérzés. Vas számos élelmiszerben megtalálható, ilyen például a liszt, zabpehely, tojás, vörös húsok, illetve a máj.

 

Foszfor

A foszfor fontos szerepet tölt be a fogak és csontok megfelelő felépítésében, illetve a fogíny egészségének megőrzésében. Foszforhiány esetén elkezdenek romlani a fogak és meggyengülnek a csontok, ezért érdemes sok szárnyast, halat, diót és különböző magvakat fogyasztani, ugyanis ezek nagy mennyiségben tartalmaznak foszfort.

 

Cink

A cink számos területen nyújt támogatást: megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok a szájban, illetve hogy a plakk lerakódjon az íny vonala mentén. Ezenkívül segíti az inzulin képződést, az izmok és az agy normál működését, illetve fenntartja a vér sav-bázis egyensúlyát. Természetes forrásai a halak és tenger gyümölcsei, búzacsíra, mustár, valamint a marha- és bárányhús.

 

A megfelelő vitamin és ásványianyag-bevitel a fogak és a száj egészsége szempontjából is kiemelten fontos, ezért ne csak ősszel, de az év minden részében figyeljünk az egészséges és helyes táplálkozásra, így biztosítani tudjuk a szükséges vitaminbevitelt.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával