2020

Fog-Blog

Ásványi anyagok a ragyogó fogakért

Elérkezett az ősz, közeledik a hűvösebb időjárás, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel. Előző cikkünkben arról olvashattatok, hogy milyen vitaminokkal tudjátok védeni a fogaitokat, most pedig azt áruljuk el, hogy milyen ásványi anyagok szükségesek az egészséges fogakhoz.   Kalcium A kalciumnak számos jótékony hatása van, ezért nélkülözhetetlen a szervezet számára. A kalcium a fogak és a csontok építőköve, hozzájárul a normál véralvadáshoz, illetve támogatja az megfelelő immunrendszer működését. Egy felnőtt ajánlott napi kalciumbevitele 800-1200 mg. Számos élelmiszer tartalmaz kalciumot, ilyen például a bab, lazac, tejtermékek, dió és sütőtök.   Magnézium A magnézium többek között segíti a kalcium beépülését és megmaradását a csontokban és a fogzománcban, ezért érdemes a kalciummal együtt fogyasztani. A magnézium ezenkívül részt vesz az izom, az idegek, illetve több száz enzim szabályozásában is. Természetes forrásai lehetnek: olajos magvak, füge, kukorica, alma, sötét levelű salátafélék.   Vas A vas elengedhetetlen a vérképzéshez, a vörösvérsejtek működéséért felelős, illetve megelőzi a nyelv és az íny gyulladását. Vashiány esetén vérszegénység alakulhat ki, amelynek tünetei közé tartozik a nyelvégés, fájdalmas ajak, szájzug gyulladás, ínygyulladás és ínyvérzés. Vas számos élelmiszerben megtalálható, ilyen például a liszt, zabpehely, tojás, vörös húsok, illetve a máj.   Foszfor A foszfor fontos szerepet tölt be a fogak és csontok megfelelő felépítésében, illetve a fogíny egészségének megőrzésében. Foszforhiány esetén elkezdenek romlani a fogak és meggyengülnek a csontok, ezért érdemes sok szárnyast, halat, diót és különböző magvakat fogyasztani, ugyanis ezek nagy mennyiségben tartalmaznak foszfort.   Cink A cink számos területen nyújt támogatást: megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok a szájban, illetve hogy a plakk lerakódjon az íny vonala mentén. Ezenkívül segíti az inzulin képződést, az izmok és az agy normál működését, illetve fenntartja a vér sav-bázis egyensúlyát. Természetes forrásai a halak és tenger gyümölcsei, búzacsíra, mustár, valamint a marha- és bárányhús.   A megfelelő vitamin és ásványianyag-bevitel a fogak és a száj egészsége szempontjából is kiemelten fontos, ezért ne csak ősszel, de az év minden részében figyeljünk az egészséges és helyes táplálkozásra, így biztosítani tudjuk a szükséges vitaminbevitelt.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!