A fogaink egészsége megőrzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia. Fogérzékenység és fogszuvasodás a legtöbb esetben a helytelen táplálkozási és fogápolási szokások miatt alakul ki. Bár a fogak külső felszíne erős, mégis van néhány étel is ital, amelyek károsíthatják a fogzománc anyagát.
Miért fontos a fogzománc?
Fogainknak három részből épülnek fel, ezek: a korona, a fognyak és a gyökér.
A fogkoronát fedi az úgynevezett zománcréteg, amelynek elsődleges feladata, hogy megvédje a fog belső szöveteit, illetve felfogja a harapás és a rágás erőteljes hatásait.
Érdekesség, hogy a fogunk színe a zománcréteg vastagságától függ, vagyis, ha vékonyabb, jobban átlátszik az alatta lévő dentin sárgája. A zománcra azért is érdemes nagyon odafigyelni, mert ha lekopik, szabaddá válik az alatta lévő dentin, emiatt pedig igen érzékennyé válhat a fog.
Ami érdemes kerülni:
- savas ételek, például citrusfélék és rostos gyümölcslevek
- cukrot tartalmazó élelmiszerek
- sós nassolnivalók, például chips, popcorn
- alkohol
- szénsavas üdítők
- különböző ragacsos ételek, például karamella, olvadós rágógumik
- szénsavas üdítők
- alkohol
Hogyan erősíthetjük a fogzománcot?
- Lehetőség szerint kerüljük a korábban felsorolt ételeket!
- Szénsavas üdítők esetén használjunk szívószálat, így a fogak kevésbé érinteznek a folyadékkal.
- Ha megtehetjük, minden étkezés után mossunk fogat!
- Fontos azonban, hogy érdemes étkezést követően fél órát várni a fogmosással.
- Válasszunk cukormentes alternatívákat, például rágógumiból.
- A fluor erősíti a fogzománcot, ezért használjunk fluoridtartalmú fogkrémet!
- Járjunk rendszeresen fogorvoshoz, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat!