2020

Fog-Blog

Mit érdemes tudni a fogak felépítéséről?

Fogainknak három alapvető része van: a korona, a fog látható része a szánkban, a fognyak, az a rész, ahol az íny kezdődik, a gyökér, a csontban lévő rész. Maga a fog zománcból, dentinből, fogbélből és cementből épül fel, a foggyökérhártya rögzíti a fogat az állcsontban.

A fogkoronát zománcréteg fedi, mely a fognyak felé vékonyodik, fő feladata, hogy védje a fog belső szöveteit és, hogy felfogja a harapás és a rágás erőteljes hatását. Meglehetősen kemény, kristályos ásványokból álló szövet, melyben idegvégződések, erek, nyirokkeringés nincsen, tehát „halott” szövet. A rágófogak felületén, az apró barázdákban, résekben vékonyabb, melyekben könnyebben megreked az étel, a lepedék, ezek a részek hajlamosak leginkább a szuvasodásra, alaposabb tisztítást igényelnek. A fog színe a zománcréteg vastagságától függ, ha vékonyabb jobban áttűnik rajta az alatta lévő dentin sárgásabb színe.Ha lekopik, szabaddá válik az alatta lévő dentin, mely érzékennyé válhat. A zománc szuvasodása még panaszt nem okoz, szabadszemmel nem is látható, de fogorvosi vizsgálat során már észrevehető.

Fogak felépítése

Közvetlenül a zománc alatt található a dentin, amely lenyúlik a foggyökérig, ez alkotja a fog legnagyobb részét, színe sárgás, a zománcnál puhább. A dentinben vannak idegvégződések, ez „élő” szövet, a hőmérséklet változást kisebb-nagyobb mértékben jelzi. Ha eléri a szuvasodás ezt a szövetet, nagyon gyors lefolyású lesz a folyamat, már panasz is okoz, hideg, meleg, édes érzékenység tapasztalható. A dentin szuvasodása a fog rágófelszíni részén már korán látható elszíneződést okoz, a két fog közötti részen azonban sokáig nem látható csak a fogorvosi vizsgálat deríti fel, a páciens számára csak akkor érezhető, ha „beszakad” a teteje és az étel megreked az üregben.

A fog központi része az idegekkel, erekkel átszőtt fogbél, amely rendkívül érzékeny, ingerekre fájdalomjelzéseket küld az agyba. Mélyebb szuvasodás esetén a kezdeti stádiumban megpróbál „védekezni”, kezeletlen esetben elhalhat az ideg, amelynek következménye a gyökérkezelés, gyökértömés a fog megtartása érdekében.

A fog állcsontban lévő gyökéri részét cement fedi, amely a foggyökérhártyával kapcsolódik az állkapocscsonthoz. Ez védi a foggyökeret, ahogy a zománc a fogkoronát, bár nem olyan kemény. A cement egész életünk során termelődik, ínyvisszahúzódás esetén szabaddá, válik kopással szemben kevéssé ellenálló, erős dörzsölés elkoptatja. A fogínysorvadás miatt szabaddá váló cement szuvasodhat, az idegcsatorna közelsége miatt, kopása, vagy szuvasodása miatt elhalhat a fog, sajnos sok esetben panaszmentesen.

A foggyökérhártya rögzíti a fogat az állkapocsban, lefutása olyan, hogy rágáskor a csontra húzóerőként tevődik át a terhelés. Gyulladás, fertőzés hatására elpusztulhat, vagy sérülhet, ennek következtében a fog meglazulhat, a páciens elveszítheti azt.

 

 

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával