2020

Fog-Blog

Terhesség és a szájhigiénia

Tudtad-e, hogy az elhanyagolt szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladás és a fogágybetegség fokozhatja a koraszülés illetve a kis súlyú újszülöttek születésének rizikóját?

A várandósság egy különleges állapot, amikor az édesanya életmódja befolyásolja  a pocakjában lévő magzat fejlődését, de nem csak a helyes táplálkozás fontos, hanem a megfelelő szájhigiénia is, amelyhez a gondos tisztítás mellett a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is szükséges. A várandosság során felléphet ínygyulladás, amely vérzéssel járhat és ilyenkor szokott előfordulni, hogy a kismamák óvatosabbak lesznek fogmosáskor, holott a fokozottabb tisztítás hamar elmulasztja a gyulladást.

A fogak romlása elsősorban azért tapasztalható, mivel ilyenkor töredék idő jut megunkra, mint máskor, hiszen az új kis jövevény lesz a legfontosabb az életünkben. A csecsemők az őket gondozó szülőktől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, melyek  jó szájhigiénia esetén, csak minimálisan vannak jelen, így az ép fogazatú szülők gyermekeinél kisebb az esélye a tejfogak szuvasodásának, mint az elhanyagolt fogazatú felnőttek csemetéinél.

A szuvasodásmentes tejfogak megalapozzák az egészséges maradó fogazatot. A száj ápolását már az első tejfogak megjelenésekor meg kell kezdeni. A cukros teák, az édes gyümölcslevek a mézes, citromos innivalók mind olyan közeget tartanak fenn, amely a fog romlásához vezethetnek. A fogak fejlődése már a születés előtt megkezdődik, mind a 20 tejfog csírája már jelen van az állcsontban a mama  pocakjában, sőt az első maradó fog csírája is itt kezd kialakulni. Az első tejfogak alul középen kezdenek el előszőr előtőrni féléves korban.

A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebb, fájdalommal járhat. Az enyhe íny masszírozás, vagy a hűtött rágóka segíthet a  fájdalom enyhítésében.

Első fogorvosi vizit mikor legyen?
Egy éves kór körül már érdemes megpróbálkozni vele, bár sokszor sok türelmet igényel, de nagyon fontos az örömteli, szorongásmentes vizsgálat, ez megalapozza a későbbi beavatkozások eredményességét.

Milyen fogkefét használjunk?
Kisfejű lekerekített sörtéjú, puha fogkefét válasszunk, az elhasználódott fogkefét legalább havonta cseréljük le. A gyermek számára kellemes ízű, fluoridmentes fogkrémet tegyünk a kefére, vagy akár kezdetben még el is hagyhatjuk.

Mit tegyünk, ha gyermekünk nem akar fogat mosni?
A legjobb módszer a példamutatás, legyen játékos és soha nem erőszakos a fogmosás. Adjunk a gyermek kezébe is fogkefét, mi is segítsünk a tisztításnál és saját fogunkon is mutassuk meg a fogmosási technikát.
Fontos a rituálé, hogy este lefekvés előtt ez az utolsó procedúra, utána már nem eszünk, iszunk semmit, megyünk aludni.

Cikk: Dr. Böröcz Ágnes
photo via pregnancybest.com

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával