- magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök
- kakaó
- halhús
- teljes kiőrlésű gabonák
- víz
- tejtermékek
- magvak
- fekete és zöldtea
Ételek és italok, amelyek ártalmasak a fogainkra
A fogaink egészsége érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogápolás. Ezek mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk és mit iszunk, ugyanis vannak olyan termékek, amelyek túlzott fogyasztása kifejezetten ártalmas a fogaknak. 1.Cukrok, édességek Minden gyermek sokszor hallotta már a szüleitől, hogy ne egyen olyan sok cukrot, mert kihullik a foga. Kihullani ugyan nem fog, de könnyen fogszuvasodás áldozata lehet, amely az egész világon elterjedt, étkezési szokásokkal összefüggésben álló betegség. Amint a fog kisgyermekkorban áttöri a fogínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok akcióba lendülnek, az elfogyasztott cukrok és édességek pedig elősegítik ezeknek a baktériumoknak a terjedését. Az édességek közül kifejezetten károsak a ragacsos cukrok és nyalókák, amelyek színezék anyaga gyakran még a fogakat is elszínezik. Azt javasoljuk, hogy ha mindenképpen édességet szeretnénk enni, akkor olyat válasszunk, amelyet nem kell sokáig majszolgatni és gyorsan “kiürül” a szájüregből. 2.Üdítőitalok Étkezés közben és után sokan előszeretettel fogyasztanak valamilyen szénsavas üdítőitalt, ez azonban ártalmas a fogainkat tekintve. Az üdítők cukrozott gyümölcslevek rengeteg cukrot és foszfort tartalmaznak, amelyek ha sokáig érintkeznek a fogfelülettel, károsíthatják a fogzománcot és szuvasodáshoz vezethetnek. Étkezéskor érdemes vizet fogyasztani, ez ugyanis megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon. 3.Savas ételek A szájüreg pH-ja normál esetben semleges, 6 és 7 közötti értéket mutat. A szájüregbe bekerülő cukrokat a foglepedéket képző baktériumok elkezdik savakká alakítani, így annak pH-ja lecsökken 4 és 5 közötti értékre, a baktériumok pedig sikeresen támadásba tudnak lendülni, amelynek következménye a fogzománc károsodása és a fogszuvasodás lehet. Számos ételnek van kifejezetten magas savtartalma, ilyen például az ecet, néhány tejtermék és a citrusfélék, ezért ezeket érdemes kisebb mennyiségben fogyasztani. 4.Alkohol Az alkoholos italok nagyon sok cukrot tartalmaznak, különösen a gyengébb, “üdítőszerű” italok, illetve a borok, pezsgők és likőrök. Ezenkívül savtartalmuk is igen magas, amely károsítja a fogzománcot, így a baktériumok eredményesebben támadhatják meg a fogakat. Fogbarát élelmiszerek Természetesen olyan ételek és italok is léteznek, amelyek különösen jót tesznek a fogainknak, így érdemes nagy mennyiségben fogyasztani őket: