2020

Fog-Blog

Ételek és italok, amelyek ártalmasak a fogainkra

A fogaink egészsége érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogápolás. Ezek mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk és mit iszunk, ugyanis vannak olyan termékek, amelyek túlzott fogyasztása kifejezetten ártalmas a fogaknak.   1.Cukrok, édességek Minden gyermek sokszor hallotta már a szüleitől, hogy ne egyen olyan sok cukrot, mert kihullik a foga. Kihullani ugyan nem fog, de könnyen fogszuvasodás áldozata lehet, amely az egész világon elterjedt, étkezési szokásokkal összefüggésben álló betegség. Amint a fog kisgyermekkorban áttöri a fogínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok akcióba lendülnek, az elfogyasztott cukrok és édességek pedig elősegítik ezeknek a baktériumoknak a terjedését. Az édességek közül kifejezetten károsak a ragacsos cukrok és nyalókák, amelyek színezék anyaga gyakran még a fogakat is elszínezik. Azt javasoljuk, hogy ha mindenképpen édességet szeretnénk enni, akkor olyat válasszunk, amelyet nem kell sokáig majszolgatni és gyorsan “kiürül” a szájüregből.   2.Üdítőitalok Étkezés közben és után sokan előszeretettel fogyasztanak valamilyen szénsavas üdítőitalt, ez azonban ártalmas a fogainkat tekintve. Az üdítők cukrozott gyümölcslevek rengeteg cukrot és foszfort tartalmaznak, amelyek ha sokáig érintkeznek a fogfelülettel, károsíthatják a fogzománcot és szuvasodáshoz vezethetnek. Étkezéskor érdemes vizet fogyasztani, ez ugyanis megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon.   3.Savas ételek A szájüreg pH-ja normál esetben semleges, 6 és 7 közötti értéket mutat. A szájüregbe bekerülő cukrokat a foglepedéket képző baktériumok elkezdik savakká alakítani, így annak pH-ja lecsökken 4 és 5 közötti értékre, a baktériumok pedig sikeresen támadásba tudnak lendülni, amelynek következménye a fogzománc károsodása és a fogszuvasodás lehet. Számos ételnek van kifejezetten magas savtartalma, ilyen például az ecet, néhány tejtermék és a citrusfélék, ezért ezeket érdemes kisebb mennyiségben fogyasztani.   4.Alkohol Az alkoholos italok nagyon sok cukrot tartalmaznak, különösen a gyengébb, “üdítőszerű” italok, illetve a borok, pezsgők és likőrök. Ezenkívül savtartalmuk is igen magas, amely károsítja a fogzománcot, így a baktériumok eredményesebben támadhatják meg a fogakat.   Fogbarát élelmiszerek Természetesen olyan ételek és italok is léteznek, amelyek különösen jót tesznek a fogainknak, így érdemes nagy mennyiségben fogyasztani őket:
  • magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök
  • kakaó
  • halhús
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • víz
  • tejtermékek
  • magvak
  • fekete és zöldtea

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!