2020

Fog-Blog

Tanácsok karantén-fogfájás esetére!

Sajnos a fogfájást nem tudjuk „karanténba” zárni.  Ha felüti fejét a fájdalom, keserű pillanatokat tud okozni és ebben a járványos helyzetben nem könnyű elmenni fogorvoshoz, megoldást találnia a   problémára. A  vírusfertőzésnek a fogorvosok fokozottan ki vannak téve, az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak tekinthetők, ezért a fogorvosi rendelők nyitva tartását megtiltotta a Nemzeti Népegészségügyi Központ, csak sürgősségi ellátás engedélyezett, a rendelők működésüket előre nem látható ideig felfüggesztették. Szegény fogfájós emberek mit tehetnek? Néhány hasznos tanácsot szeretnék adni hirtelen fájdalomcsillapításra. fogfájás karantén

Mi okozhat fájdalmat a szájüregben?

  • ínygyulladás,
  • fogágybetegség,
  • fogszuvasodás,
  • fogbélgyulladás,
  • a fog gyökerét körülvevő szövetek gyulladása,
  • a fogíny visszahúzódása,
  • félig előtört, megrekedt vagy a szomszédos fogakra torlódó bölcsességfog,
  • begyulladt állcsont a fogeltávolítás helyén ,
  • a fog kopása, sérülése, törése,
  • elmozduló protézis,
  • sérült fogtömés,
  • fogcsikorgatás

Szuvas fog

Szuvas fog miatt érezhetünk hideg, édes érzékenységet, amit csillapíthatunk ilyen ingerek elkerülésével, vagy egy alapos fogmosás is hatásos lehet a szuvas területen. Ennek ellátása nem tartozik a sürgősségi ellátás körébe. Nagyobb fájdalom esetén segíthet a fájós fog felőli arcra tett 15 perces jegelés. A szuvas üregbe tett őrölt szegfűszeg, fahéj vagy összetört fokhagyma, ( bár ettől kicsit kellemetlen lesz a leheletünk ), vagy reszelt gyömbér, vagy kurkuma is hatásos lehet. Az egész szegfűszeget, fahéjat be kell venni a szájba, hagyni egy kicsit felázni, ilyenkor kicsit csíp, a fájós fog közelében kell tartani, de néhány perc után kellemes zsibbadást érzünk, baktériumölő és érzéstelenítő hatása kiváló. A patikában kapható szegfűszegolaj is használható. Nagy dózisban veseelégtelenséget okozhatnak, ezért nem szabad alkalmazni, különösen vesebetegségben  szenvedőknek, májbetegeknél, vagy cukorbetegeknek, kisgyermekeknél, várandós anyukáknál. Sok illóolaj antibakteriális hatását is kihasználhatjuk, ilyen pl. a teafaolaj ( ennek gombaölő hatása is közismert ), a levendula-, a rozmaring- és a zsályaolaj. Ezeket is lehet a szuvas, fájó fog üregébe cseppenteni, rövidebb, hosszabb ideig javít közérzetünkön. A népi gyógymódok közül nem maradhat ki a jó „öreg” pálinka, a fájós fogon tartva, majd lenyelve, kellő mennyiségben zsibbasztó hatása hosszabb ideig érvényesül. Tanácsolom még, hogy a szuvas üreget alaposan ki kell tisztítani fogkefével, ne maradjon benne semmi, a mechanikus tisztítás is segíthet a fájdalomcsillapításban.

Gyulladt fog

Ha a szuvasodás már nagyon közel van az ideghez, vagy a tömés nagyon mély, régi, mellette szuvasodás indult el, ekkor már éjszaka is érezhetünk fájdalmat, ennek enyhítése már  fájdalomcsillapító tabletta segítségével oldható meg. Gyulladt lehet a fog, amikor a gyökércsúcs körül tályog található, ilyenkor  érzékeny lehet a fog kopogtatásra, vagy melegre, vagy megduzzadhat az arc is súlyosabb esetben. Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, amelyek szedése ugyan csak tüneti kezelés, hatásukat számos körülmény befolyásolhatja, kinek melyik gyógyszer a leghatásosabb, a hatóanyagtól, a páciens szervezetétől, betegségétől, az egyidejűleg szedett más gyógyszerektől függ. A leggyakoribbak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, az acetil-szalicilsav, az ibuprofen, a diclofenac és a paracetamol tartalmú szerek. Fontos tudni, hogy kinek milyen kísérő betegsége van, milyen mennyiségben  vehet be fájdalomcsillapítót. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek a kezelés a sürgősségi ellátás körébe tartozik.

Fogíny visszahúzódása

A visszahúzódott íny miatt a fognyak lehet érzékeny érintésre, hidegre  melegre, ezt érzékenységet szüntető fogkrémmel enyhíteni lehet, nem tartozik a sürgősségi ellátás körébe.

Fogágybetegség

Súlyos ínygyulladás, erősen vérző, duzzadt, fájdalmas íny, lötyögő fogak esetén az alapos, nem kíméletes fogmosás sokat segít az állapoton, nem szabad ilyenkor sajnálni az ínyt, bár fájdalmas, nagyon nagy vérzés tapasztalható ilyenkor, de nagyon nagy javulást lehet néhány nap után tapasztalni. Fájdalomcsillapítás, Corsodylos, Curaseptes, Tantum Verdés, kamillás öblögetés segít a tünetek enyhítésében.

Bölcsességfogak okozta panaszok

Félig előtört, megrekedt vagy a szomszédos fogakra torlódó bölcsességfog okozta arc duzzanat, fájdalom a sürgősségi ellátás körébe tartozik, antibiotikum, jegelés segít a panaszok enyhítésében. Ilyen esetben mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot fogorvosunkkal! A karantén előtt elvégzett foghúzás, vagy szájsebészeti beavatkozás helyén kialakult gyulladás esetén fontos kikérni fogorvosunk tanácsát, hogy mit tehetünk, mikor mutathatjuk meg a fájdalmas területet. A  járvány alatt rendelőnk is csak sürgősségi ellátást végez, a 06306262924 telefonszámunkon, facebook oldalunkon vagy honlapunkon keresztül  lehet érdeklődni, tanácsot kérni tőlünk, küldhetnek nekünk fényképet, konzultálhatunk ily módon. Kérünk mindenkit maradjon otthon, vigyázzon magára, szeretteire, barátaira, ismerőseire, szomszédaira, túl leszünk egyszer a járványon, de hogy minél gyorsabban történjen ez meg, rajtunk is múlik!!!      

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!