2020

Fog-Blog

Koronavírus? Féljünk? Mit tegyünk?

A vírusról ismert, hogy állatról emberre terjedve okoz megbetegedést, maga a járványos vírus denevérekben található meg. Az még nem ismert, hogy közvetlenül került az emberi populációba, vagy létezik egy köztigazda, amely közvetítőként vesz részt a fertőzés átterjedésében. A denevérek emiatt még nem gonoszak, talán mi emberek vagyunk felelősek a nagymértékű változással, melyet a bolygónkon okoztunk és a mai napig okozunk, pl. túlnépesedés, klímaváltozás, erdőirtás stb, ezek azok amik miatt nagy számban találkozunk olyan mikróbákkal, amelyek már korábban is léteztek, de a mutációjuk és a genomváltozásuk lehetőségére nagyobb esélyt adnak az általunk létrehozott változások. Ezért nem szabad szegény denevéreket kiirtani, vagy gyűlölni!

koronavirus-tunetei-ellenszer

Fontos a betegség gyors felismerése és annak más emberre történő átadásának megakadályozása.

Az influenzához hasonlóan  cseppfertőzéssel terjedő betegségről van szó, ami lázzal, száraz köhögéssel, gyakori tüsszentéssel kezdődik, epicentruma Kínában van.  A betegség súlyosbodásakor nehézlégzés, légszomj, majd a legsúlyosabb esetekben tüdőgyulladás alakul ki. Ritkábban egyéb tünetek is társulhatnak, mint például izomfájdalom, fejfájás vagy torokfájás. Tanulmányok szerint a fertőzöttek átlagéletkora 55 év körül van, míg a fertőződés valószínűsége fiatalabb szervezeteknél kisebb (10-15%).

A tanulmány azonban kitér arra is, hogy a betegek felének egyéb krónikus betegsége is volt. A legfőbb kihívás most a beteg emberek gyors felismerése és annak megakadályozása, hogy átadják a vírust másoknak, a legnagyobb problémát az enyhe megbetegedések vagy akár a tünetmentes hordozók jelentik, akik kiesnek a gyors felismerhetőség és diagnosztika hatásköréből.  Azok az emberek vannak veszélyben, akik ott voltak, vagy kapcsolatba kerültek olyan emberekkel, akik Kínából jöttek, különösen ha a fertőzött területen jártak, vagy találkoztak onnan érkezőkkel.

Fontos tudnunk, hogy az influenzavírusokhoz hasonlóan  cseppfertőzéssel terjedő betegséggel van dolgunk, a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. A gyakori kézmosással, zsebkendőbe (nem tenyérbe) tüsszentéssel, arcunk érintésének kerülésével és akár szájmaszk viselésével  jó eséllyel elkerülhetjük a fertőzést. Természetesen a legfontosabb az, hogy ha betegnek érezzük magunkat, azonnal jelentkezzünk orvosi ellátásra, főleg, ha a betegség kezdetét megelőző 14 napban a fertőzéssel érintett területeken jártunk, vagy érintkeztünk olyan (esetleg már beteg) személlyel, aki szintén ilyen területről érkezett.

Fontos tudnunk, hogy a koronavírus a gazdatesteken kívül csak néhány órát képes életben maradni, tehát a heteken át utazó csomagokon fertőzőképes állapotban nem maradnak életben. A vírus genetikai információja a járvány kezdetét követő hetek során már  rendelkezésre állt, így annak kimutatásához szükséges diagnosztikai teszt elérhető, a vírus genetikai változása, hála a modern molekuláris biológia technikáknak, betegről betegre követhető.

A megelőzés most talán a legfontosabb dolgunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával