2020

Fog-Blog

Tudod milyen hatása van a refluxnak  a fogakra, nyálkahártyára?

Sajnos nagyon sok ember szenved ettől a betegségtől, ezért néhány tanáccsal szeretnénk segíteni a fogak, a szájnyálkahártya épségének megőrzését.

reflux hatása a fogakra

Reflux esetén a gyomor és a szájüreg között lévő nyelőcső alsó záróizma nem zár rendesen, a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe, felmarja annak nyálkahártyáját, de eljuthat a szájüregbe, ahol kárt tesz a fogakban és a száj nyálkahártyáján is.

Amikor ülünk vagy állunk, a gravitáció megakadályozza, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe visszajusson. Lefekvéskor a gyomor függőleges helyzetből vízszintes helyzetbe kerül,
ekkor már csak a nyelőcső alsó záróizma tudja meggátolni a sav visszafolyását. A refluxos betegeknél ez az izom nem zár rendesen, így nem képes a savat a gyomorban tartani.

A sav bejut a nyelőcsőbe, felmarja azt, fájdalmas gyomorégést, nyelőcsőgyulladást okozva, melyet gyakran köhögés, nyelési nehézség, torokköszörülés kísér. A sav szájüregbe jutása miatt, elsősorban a nagy őrlőfogak és a felső metszőfogak belső felszínén láthatók felmaródások. Sokszor csak a fogorvos veszi észre a jeleket, a páciens nem is tud róla, hogy refluxa van, bár köhécsel, krákog, nyelési panaszokat már tapasztal.

Normál esetben a száj ph értéke 7, tehát semleges, reflux esetén a gyomorsav hatására ez az érték lecsökken, savas lesz a ph, mely fogínygyulladást okoz, tartós savas közegben a fogzománcból kioldódnak az ásványi anyagok, a fogak kevésbé lesznek ellenállóak a mechanikai hatásokkal szemben. Ha a ph értéke 5,5  alá esik, ez a folyamat felgyorsul. A gyomorsav ph értéke 2-es. Tartós savas közegben fogszuvasodás alakulhat ki, amely folyamat visszafordíthatatlan, további károsodás elkerülése érdekében a fogakat koronával lehet csak megvédeni.

Tanácsaink:

A reflux betegségben szenvedők pácienseknek fokozott figyelmet kell fordítani a helyes és rendszeres fogápolásra, szájápolásra. Ajánlott a fluoridtartalmú fogkrém és savmegkötő öblögetők használata, heti fluorid gél alkalmazása, tilos fehérítő fogkrémmel fogat mosniuk, kerülendők a savas ételek fogyasztása (gyümölcslevek, cola, szénsavas, alkoholos italok, egyes gyümölcsök, C-vitamin rágótabletta).

Ha mégis ilyen ételeket eszik, iszik valaki,  ezek után nem szabad azonnal fogat mosni! Gyakran tanácsos a nap folyamán vízzel öblögetni, hogy a savas hatás enyhüljön. Olyan ételeket, italokat érdemes fogyasztani, amelyek semlegesítik a savas ételeket, italokat. Ilyen pl a tej. A fogínygyulladás tüneteit gyulladáscsökkentő öblögetőkkel lehet karbantartani.

Reméljük hasznosak tanácsaink, segítik a refluxos páciensek fogait, szájnyálkahártyáját megvédeni, a savas hatást enyhíteni.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával