2020

Fog-Blog

Fontos tudnivalók a téli napokra!

Tudod, hogy a D vitamin miért fontos a szervezet számára?  A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Valójában nem is egy vitaminról, hanem egy hormonszerű anyagról van szó, mely szervezetünkben előalakjaiból (D1-, D2-, D3-vitamin) alakul át aktív D-vitaminná. Amit erről a vitaminról feltétlenül tudnunk kell, hogy egy zsírban oldodó vitamin, legfontosabb feladata a kálciumháztartás szabályozása a csontok épségének megőrzése érdekében. A kálcium a csontok alapvető építö anyaga, mely a bélből szívódik fel, de a felszívódáshoz D vitaminra van szükség. Szervezetünk a bőrünkön keresztül bejutó napfény hatására állítja elő a D vitamint, raktározza, de télen a D-vitamin szintünk nagyon alacsony lesz, mivel  a raktáraink kiürülnek. Az alacsony D-vitamin szint (kisebb mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asthmát, időskori macula degenerációt. Jótékony hatása érvényesül sclerosis multiplexben, gyulladásos reumatológiai és egyéb atutóimmun kórképekben. Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya. Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint.  Agident Fogászati Rendelő Elsődlegesen az anyatej ill. állati eredetű tejtermékek tartalmazzák egyéb tejtermékek (kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt), de megtalálható a margarinban, halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperke gombában is. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik. Mekkora D-vitamin mennyiség szükséges? Annak eldöntésére, hogy kinek milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlás javasolt, orvosi vizsgálat szükséges. A vizsgálatok eredményének függvényében lehet megkezdeni a D-vitamin adását. Csecsemőknek 400-1000 NE ( NE = Nemzetközi Egység ), felnőtteknek 1500-2000 NE a napi dózis. D-vitamin hiány tünetei lehetnek: gyakran megfázásos, köhögéses megbetegedés  télen, folyamatosan, indokolatlan fáradtság, depressziós, ízületi fájdalmak felerősödnek, izomfájdalmat lehet érezni.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!