2020

Fog-Blog

Tudod mit jelent az „aranymetszés elve” a fogászatban?

Az aranymetszés, vagy isteni arány,  egy régóta ismert és csodált arány, jelen van életünkben, még akkor is, ha nem figyelünk fel rá,  egy szakaszt úgy bont két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz, mint a nagy az egészhez. Ezt a 1,618 irracionális számmal tudjuk kifejezni. Az aranymetszés egy olyan arányosság, ami a természetben és a művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az asszimmetria között, ez az arány felismerhető, pl az emberi testen, a csigák mészvázán, a Fibonacci számsoron,  a napraforgó tányérján. Aranymetszés a 2-es, a 10-es és a 16-os számrendszer. Az elektronika alapvetően a 2-es számrendszerre épül, az elektronikus műszerek a 10-es számrendszerben mérnek, a 16-os számrendszert használják a memóriacímzésre.

aranymetszés a fogászatban

Az emberek matematikájának ez az alapja évezredek óta. Az aranymetszés szabályai felfedezhetők a testen, az arcon: minden embernek 2 szeme, 2 orrlyuka, 2 füle, 2 keze, 2 lába, 2 tüdeje, 2 veséje, 2 örökítő szerve van. A testen 10 kézujj és 10 lábujj található, 6 érzékszervünk van. Leonardo volt az első, aki megmérte az ember csontszerkezetének pontos arányait, s kimutatta, hogy az emberi test építőkövekből áll, amelyek arányszáma megegyezik a phi-vel, valamennyien két lábon járó emlékművei vagyunk az aranymetszésnek. A phi szám a Fibonacci számból vezethető le, ez arról híres, hogy az egymást követő számok összege megegyezik az utánuk jövővel és az egymás melletti számok hányadosa mindig 1,618-at tesz ki.

fibonacci

A fogászatban az aranymetszést Levin alkalmazta, a szemfog, a kismetsző és a nagymetsző fogak szélességének arányaira. A szemfog szélessége 0.6, a kismetszőé 1,0, a nagymetszőé 1.6. Sok olyan mosoly van, amely nem illeszkedik ehhez az arányhoz, de kiindulópontnak szolgál a mosolytervezésnél a szájüregi helyreállításokhoz. 

 

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával