2020

Fog-Blog

Mi a fogkopás, miért fontos kezelni?

A fogak kopása élettani jelenség, de van néhány kóros formája is. Előfordulhat a frontfogak éli részén, az őrlőfogak rágófelszínén és a fognyakaknál. Mértékétől függően okozhat fogérzékenységet, töredezést, gyulladást, fogbél elhalást, állkapocs ízületi kattogást, fájdalmat, szájnyitási korlátozottságot, arctorzulást, ráncosodást. Egyik típusa a rágás közben kialakult fogkopás, amely a metszőfogak élén és a rágófogak rágófelszínén keletkeznek a szabálytalan érintkezés, rossz rágási forma miatt. Mértéke függ az életkortól, a táplálkozástól, a nem től és a koptató anyagoktól. Előrehaladott állapotban az érintett felszínek simára kopnak, a fogak felszínét borító zománcon kagylóhéjszerű mélyedések láthatók, a metszófogak rövidebbek lesznek, élük átlátszóvá válik, gyakran kóros harapással is társulnak. Kifejezett ilyen jellegű fogkopást okoz az éjszakai csikorgatás.

fogkopás agident

 

Másik típusa a visszahúzódott ínynél, a fognyaknál kialakuló kopás, melyet az erős vízszintes fogkefe használat okoz, valamint a pipázóknál, a pipa szárának fogakkal történő tartása miatt alakul ki kopás.Jellemző a a nyaki fogkefélés okozta defektus, amelyek szögletesek, a fog közepe felé mélyülnek, gyakran társul fogíny visszahúzódással. A szemfogaknál és a kisőrlő fogaknál fordul elő leggyakrabban. Súlyos következménye lehet az ideg elhalása szuvasodás nélkül.

A fogfelszínvesztés leggyakoribb, panaszt is okozó formája az erózió, amely savak okozta kémiai folyamat miatt alakul ki. Savas üdítők gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása, citrom szopogatása, sok gyümölcs, zöldség fogyasztása, néhány betegség, pl. reflux, vagy fogyókúrás hánytatás szerepel a kiváltó okok között.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával