2020

Fog-Blog

Néhány szó a számfeletti fogakról

Kialakulhatnak a fogcsíra kettéhasadása miatt, (ilyenkor alakjában és méretében egy kisebb, csökevényes fog valószínű), vagy ha a foglécből a kelleténél több fogcsíra fejlődik ki. Leggyakrabban a maradófogaknál, a felső állcsont  frontális területén fordul elő, de a  tejfogaknál is létrejöhet. Lehetnek normális méretű és alakú számfeletti fogak, de lehetnek kisebb vagy szabálytalan alakúak is. A számfeletti fogak megjelenésének leggyakoribb formája a mesiodens, amely a felső nagymetszők között fejlődhet ki. Gyakran előfordul a bölcsességfog mögött, negyedik őrlőfognak nevezett számfeletti fog is (inkább a felső állcsontban). A legtöbb számfeletti fog az állcsontban marad, káros hatású lehet a szomszédos fogak gyökereire, létrejöhet a szomszédos fogak vándorlása, illetve felmerülhetnek a későbbiekben esztétikai- és beszédproblémák (pl. pöszeség).

Mesiodens fog kialakulása

A számfeletti fogak egyik érdekes típusa az ún. mesiodens. A két felső középső metszőfog között előforduló számfeletti fogat nevezzük így. Ezek általában csapszerű, nem szokásos alakú fogak. Az esetek 20-25 %-ában nem törnek elő, így viszonylag későn derül ki „létezésük”, addigra már károkat okoznak a fogváltásban, mivel akadályozzák a maradó metszők előtörését., elfordíthatják azok csíráját a  tengelyük körül. A mesiodens fogak a maradó fogcsírák között találhatók. Ha kinőnek, esztétikai és funkcionális szempontból nem kielégítőek. A mesiodens eltávolítása után nagy valószínűséggel a fejlődésben visszamaradt metszőfog kifejlődik magától, csak arról kell gondoskodnunk, hogy a számára rendelkezésre álló hely ne szűküljön be.

Ha a fog önmagától nem képes előbújni, abban az esetben fogszabályozó készülékkel,  kell azt a helyére „lehúzni”. A mesiodens felfedezése után fontos annak eltávolítása és figyelemmel kell kísérni az állcsontban lévő maradó fog fejlődését!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!