2020

Fog-Blog

Mit nevezünk aftának ( aphtha ), mi okozhatja, hogyan kezeljük?

A szájüregben található fekélyek közül talán az afta a leggyakoribb és legismertebb elváltozás. Legtöbb esetben 1-2 nappal megjelenése előtt fájdalmat, égő érzést tapasztalhatunk. Enyhébb formában lencsényi, gyulladásos élénkvörös udvarral körülvett terület, amely előfordulhat egyesével, de lehet súlyosabb, csoportosan megjelenő elváltozás is. Jellemző rá, hogy hólyagképződés nem előzi meg, nagyon fájdalmas, leggyakoribb helye az ajak belső felszíne, az orca nyálkahártyája és a nyelv oldalsó, inkább a nyelv alatti területe. A fekélyek felülete szürkésfehér, csoportos megjelenéskor nyirokcsomó duzzanat is kísérheti. A szájtünetek  önmagukban is  nagyon fájdalmasak, de erős, savanyú, fűszeres ételekre a fájdalom intenzívebbé válik. A hideg folyadék, a jég kicsit enyhíti a fájdalmat. Az elváltozás 10-16 nap alatt spontán gyógyul. A nagyobb elváltozások gyulladásos udvarral körülvett fekélyek, átmérőjük akár 4 cm is lehet, igen fájdalmasak, hosszú ideig megkeseríthetik a páciens életét.

Afta a szájban

Keletkezésükben közrejátszhat stresszes életmód, a nyálkahártya mechanikai sérülése ( pl. éles fog, hosszan tartó fogorvosi beavatkozás, letört protézis széle, nyelv megharapása ), kiválthatják bizonyos ételek ( pl. citrusfélék, paradicsom, dió ),  oka lehet kiegyensúlyozatlan táplálkozás ( pl. vas, folsav, B12 vitamin hiány ), egyes szisztémás betegségek kísérő tünete is lehet ( pl. Bechet kór ), vírusos eredet, családi halmozódás is előfordulhat. Minden korosztályban megjelenhet gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt.

Az aphtha kezelés nélkül spontán és maradandó elváltozás nélkül gyógyul. A fájdalom enyhítésére javasolt antimikróbás szájöblítő használata, ( Corsodyl, Curasept ), esetleg fájdalomcsillapító, érzéstelenítő cukorkák szopogatása, szódabikarbónás víz öblögetése. Kerülni kell az irritáló ételek, italok fogyasztását ( csípős, fűszeres, sós, savanyú, bubis italok ). Hatékony segítség lehet az elváltozás leküzdésében a kúraszerűen, magas dózisban B1 vitamin 100-300 mg napi fogyasztása a gyógyulásig.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!