2020

Fog-Blog

Milyen fogazati rendellenességek fordulhatnak elő a gyermekeknél?

A rendellenességek kialakulásában genetikai tényezők játszhatnak szerepet, de előfordulhat olyan eset is, hogy a szülők teljesen szabályos fogazattal rendelkeznek, ennek ellenére a gyermeknél rendellenességeket találunk. Ilyenkor beszélhetünk születési rendellenességekről,  mint például az ajak- és szájpad hasadék, szám feletti fogak, fogcsíra hiányok, abnormális formájú fogak,fogak közé behúzódó ajakfék, lenőtt nyelv. Kialakulhatnak szabálytalanságok az életmód vagy a rossz szokások miatt létrejött mechanikai hatások eredményeként is. Ilyen rossz szokás lehet az elhúzódó cumizás, cumisüveg használata, ujjszopás, a gyermek nyelvének rendellenes helyzete, funkciója (ún. nyelvlökéses nyelés), szélesebb, következményeként. Ide sorolhatóak még a gyermekkori „balesetek” miatt korán elveszített tejfogak, amelyek befolyásolhatják a normális fogváltódás ütemét.

A korai fogvesztés, a szabálytalan fogváltás következménye lehet a fogtorlódás, az egymást fedő, torlódott fogak elsősorban a front fogak területén látványosak, de a kisőrlő fogaknál is bekövetkezhetnek. A helyhiány miatt előfordulhat, hogy a tejfog még nem potyog ki, de a maradó fog már előbújik és beékelődik, nem képes előtörni  szabályos helyzetben. Örökölhet a gyermek szűkebb állcsontot, de szélesebb fogakat, amelyek mellett már a torlódás nem kerülhető el.

Fogtorlódás

Fogak közötti rés a metszőfogak területére jellemző. A túl nagy rés nem csak esztétikailag zavaró, a gyermek beszédére is hatással lehet, selypítést eredményez. Oka gyakran fogcsírahiány, erős, fogak közé lenyúló ajakfék vagy fogzási rendellenesség.

fogak közötti rés

Előre álló metszőfogak esetében a normál harapáshoz képest a metszőfogak előrébb  helyezkednek el, az ajkak nem érnek össze, így szájlégzés alakulhat ki, amely a nyálkahártya kiszáradásához, gyulladásához vezethet. Oka a hosszan tartó cumizás, indokolatlanul hosszú ideig használt cumisüvegből etetés, a pelenkák, kendők rágcsálása.

Gyakori fogazati rendellenesség a mélyharapás, amelyről  akkor beszélhetünk, ha a felső metszőfogak éle túlzottan fedi az alsó metszőfogakat. Legsúlyosabb esetben az alsó metszők felső éle ráharap a felső metszőfogak mögötti ínybe. A mélyharapás következménye az ínygyulladás és a fogágy pusztulás. A későbbi fogágybetegségek kialakulásának a leggyakoribb oka lehet, kezeletlen esetben az állkapocs izületben is súlyos károkat okozhat.

Mélyharapás

A mélyharapás ellentéte, a nyitott harapás, amikor az alsó és a felső frontfogak  között kisebb nagyobb rés található. Ilyenkor a gyermek nem tud rendesen harapni, az oldalsó fogaival próbálja meg a harapást. Oka lehet a kóros nyelvfunkció, az un. nyelvlökéses nyelés, az ujjszopás,a  hosszan tartó, rossz kiképzésű cumi használata, valamilyen „nyugtató” dolog folyamatos rágcsálása. Súlyos esetben genetikai háttérrel is lehet indokolni ezt a rendellenességet.

Nyitott harapás

Keresztharapásról akkor beszélünk, ha az alsó fog, vagy fogak a felsők elé záródnak, míg normál esetben a felső fogak vannak az alsók előtt. Keresztharapás jelentkezhet egy-egy fog esetében, de akár a fogsor első vagy hátsó részét is érintheti. Ez a rendellenesség komoly fogíny és fogágy betegségek előidézője lehet. Súlyos formája az. un.: bulldogharapás.

Keresztharapás

Mi a teendő, ha a szülő felismeri a szabálytalanságot, miért fontos rendszeresen elvinni már a fogak előtörése után a gyerkőcöket fogorvoshoz?

A szabálytalanságok korai felismerése egyes esetekben könnyen, kevesebb fájdalommal, kisebb beavatkozással kezelhető. A súlyosabb esetek megoldása a korai stádiumban rövidebb időt, kisebb anyagi ráfordítást, kevesebb gondot okoz mind a szülőknek, mind a gyerekeknek, elkerülhetők a későbbi súlyosabb következmények, amelyek felnőttkori korrekciója több időt, fájdalmat, pénzt igényelhet.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!