2020

Fog-Blog

Teendők a tejfogak letörése esetén

Szülőként alig várjuk, hogy megjelenjenek csemetéink szájában az első kis fogacskák, amelyekre a szaladgáló, motorozó, mozgékony kicsiknél nagy veszélyek leselkedhetnek. Az első fogacskák sérülése a leggyakoribb, hiszen azzal találkozik először a talaj, az kaphatja a legnagyobb ütést esés közben. Ebben élen járnak a kismotorokat használók, a legtöbb sérülés erről való leesésnél  keletkezik, de futkározás, csúzdázás, egymással összeütközés miatt is előfordulhatnak fogtörések.  Az ütés erősségétől függően lehet, hogy csak egy kis darab pattan le a metszőfogból, nagyobb ütésnél akár a fele is letörhet, vagy ki is eshet a helyéről egészben a kis fog.

Letörött tejfog

A kis sérülés nem igényel beavatkozást, de javasoljuk, hogy keressenek fel a picivel fogorvost, hiszen ilyenkor csak egy beavatkozás mentes kezeléssel bizalmat ébreszthetnek a gyermekekben a fogorvos iránt. Az ütés miatt, annak mértékétől függően minimum egy hónapig ne harapjon az apróság semmit, még a puhább dolgokat sem, mindent össze kell aprítani és úgy etetni őket. Sajnos a tejfogaknál ezeket az apró hiányokat nem lehet kipótolni, de az élességét érdemes egy kis gumikoronggal lesímítani, hogy ne sértse a nyelvet, az ajkat.

A tejfogakban ugyanúgy van ideg, mint a maradó fogakban, az idegkamrájuk azonban jóval tágabb, sérülésnél hamarabb megnyílhatnak, mint a felnőtt fogaknál, bár a fiatal maradó fogaknál is tág idegkamra, amely később szükül be.

Nagyobb ütésnél, ha az idegkamra megnyílik, annak mértékétől függően kell a fogorvosi kezelést elvégezni, lehet gyógyszeres fedéssel védeni az ideget, de gyakoribb, hogy olyan a sérülés, amely  miatt gyökérkezelni kell a tejfogat. Ennek menete más, mint a felnőtt fogaknál, hiszen a tejfogak gyökere a fogváltásnál felszívódik, emiatt gyökértömést nem lehet ezekbe a fogacskákba készíteni. A fogváltás 7-9 éves korban van, ebben a régióban, addig fontos ezeknek a fogaknak a helyben tartása, hogy ne alakuljon ki fogtorlódás az esetleges hiányuk miatt.

A nagyobb ütés következménye lehet a fogacska elhalása, ami nem minden esetben látható azonnal, néha csak az ütés után hónapokkal lehet felfedezni a fog elszíneződését, vagy az ínyen megjelenő kis pattanásszerű dudor megjelenése jelezheti, hogy a fog már nem él. Ebben az esetben kezelést igényel a fog, a fogorvos felkeresése már biztos kezeléssel jár, de ha ez az első látogatás a fogorvosi rendelőben, nehéz dolga lesz a szülőnek is és a fogorvosnak, asszisztensnek is. Ezért javaslom, hogy a kisgyermekkel 2,5-3 éves kortól érdemes elmenni a fogorvoshoz, akkor is, ha nincs semmi panasz, hiszen ekkor lehet megismertetni a rendelő hangulatát, eszközeit, személyzetét, az „illatokat”, zajokat a picinyekkel. Sokkal kisebb a gyermekben a stressz, ha nem a sérülés miatt megy először a rendelőbe, hanem már ismeri a fogorvost.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával