2020

Fog-Blog

Teendők a tejfogak letörése esetén

Szülőként alig várjuk, hogy megjelenjenek csemetéink szájában az első kis fogacskák, amelyekre a szaladgáló, motorozó, mozgékony kicsiknél nagy veszélyek leselkedhetnek. Az első fogacskák sérülése a leggyakoribb, hiszen azzal találkozik először a talaj, az kaphatja a legnagyobb ütést esés közben. Ebben élen járnak a kismotorokat használók, a legtöbb sérülés erről való leesésnél  keletkezik, de futkározás, csúzdázás, egymással összeütközés miatt is előfordulhatnak fogtörések.  Az ütés erősségétől függően lehet, hogy csak egy kis darab pattan le a metszőfogból, nagyobb ütésnél akár a fele is letörhet, vagy ki is eshet a helyéről egészben a kis fog.

Letörött tejfog

A kis sérülés nem igényel beavatkozást, de javasoljuk, hogy keressenek fel a picivel fogorvost, hiszen ilyenkor csak egy beavatkozás mentes kezeléssel bizalmat ébreszthetnek a gyermekekben a fogorvos iránt. Az ütés miatt, annak mértékétől függően minimum egy hónapig ne harapjon az apróság semmit, még a puhább dolgokat sem, mindent össze kell aprítani és úgy etetni őket. Sajnos a tejfogaknál ezeket az apró hiányokat nem lehet kipótolni, de az élességét érdemes egy kis gumikoronggal lesímítani, hogy ne sértse a nyelvet, az ajkat.

A tejfogakban ugyanúgy van ideg, mint a maradó fogakban, az idegkamrájuk azonban jóval tágabb, sérülésnél hamarabb megnyílhatnak, mint a felnőtt fogaknál, bár a fiatal maradó fogaknál is tág idegkamra, amely később szükül be.

Nagyobb ütésnél, ha az idegkamra megnyílik, annak mértékétől függően kell a fogorvosi kezelést elvégezni, lehet gyógyszeres fedéssel védeni az ideget, de gyakoribb, hogy olyan a sérülés, amely  miatt gyökérkezelni kell a tejfogat. Ennek menete más, mint a felnőtt fogaknál, hiszen a tejfogak gyökere a fogváltásnál felszívódik, emiatt gyökértömést nem lehet ezekbe a fogacskákba készíteni. A fogváltás 7-9 éves korban van, ebben a régióban, addig fontos ezeknek a fogaknak a helyben tartása, hogy ne alakuljon ki fogtorlódás az esetleges hiányuk miatt.

A nagyobb ütés következménye lehet a fogacska elhalása, ami nem minden esetben látható azonnal, néha csak az ütés után hónapokkal lehet felfedezni a fog elszíneződését, vagy az ínyen megjelenő kis pattanásszerű dudor megjelenése jelezheti, hogy a fog már nem él. Ebben az esetben kezelést igényel a fog, a fogorvos felkeresése már biztos kezeléssel jár, de ha ez az első látogatás a fogorvosi rendelőben, nehéz dolga lesz a szülőnek is és a fogorvosnak, asszisztensnek is. Ezért javaslom, hogy a kisgyermekkel 2,5-3 éves kortól érdemes elmenni a fogorvoshoz, akkor is, ha nincs semmi panasz, hiszen ekkor lehet megismertetni a rendelő hangulatát, eszközeit, személyzetét, az „illatokat”, zajokat a picinyekkel. Sokkal kisebb a gyermekben a stressz, ha nem a sérülés miatt megy először a rendelőbe, hanem már ismeri a fogorvost.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!