2020

Fog-Blog

Mit kell tudni a tejfogakról, azok ápolásáról, fogorvosi kezeléséről

Az első tejfogacskák 6 hónapos korban jelennek meg az apróságok szájában és előtörésük kb 2 éves korukra befejeződik. A maradó fogazat kibújásáig, 10-12 éves korig fontos szerepük van a rágásban, de befolyásolják a beszédtanulást, a hangképzést, a gyermek jó egészségi állapotát.

Tejfogak ápolás

Szerkezetük kicsit eltér a maradó fogak szerkezetétől, a bennük lévő fogbél jóval tágabb, a zománcuk vékonyabb, így kevésbé ellenállók a szuvasodás szemben, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a helyes szájápolást, a megfelelő táplálkozást és a rendszeres fogorvosi ellenőrzést. A szülők feladata a kicsik fogainak ápolása, a fogmosási szokások kialakítása, annak alapos kivitelezése és a fogacskák szín-, vagy formai változásának ellenőrzése, hogy a szükséges kezelés időben megtörténhessen.

A szuvas fog általában panaszt okoz már a korai stádiumban. Érzékeny lehet a fog édesre, hidegre, melegre. A tejfog szuvasodása gyorsan terjed és gyakran nagyon rövid idő alatt az egész fog koronáját elpusztítja. Ellátásuk ezért nagyon fontos már a kezdeti szakaszban. Mi a szülő feladata? A gyermeket már 2 éves kortól elhozni a rendelőbe! Mi a fogorvos feladata? Kezdetben bizalmat ébreszteni a kicsikben, majd kezelni az elromlott fogakat!

A tejfogak ellátását az elváltozás mértékétől függően érzéstelenítésben, vagy anélkül végezzük. Kicsi szuvasodás esetén elcsiszoljuk a fogakat, ezáltal tisztítható felületet biztosítunk, vagy tömést készítünk az üreg kitisztítása után.

Az kezelés során fúróval távolítjuk el a szuvas fogszövetet, majd fluorid tartalmú anyaggal kezeljük, ezzel megakadályozzuk, hogy ismét szuvasodás alakulhasson ki. A tejfogaknál más anyagokat használunk, mint a felnőtt fogaknál, mivel azok károsítanák a fogbelet. Általában üvegionomer cementet, vagy kompomereket alkalmazunk, ezek megfelelnek az tejfog szerkezetének, így óvhatjuk meg őket az elhálástól.

Amennyiben a szuvas tejfog nem kerül időben ellátásra, a fogbél elhal, fájdalmas gyulladás, duzzanat alakul ki, melyet nyugtalanság, evés megtagadás, láz kísérhet. Ilyenkor a fog gyökérkezelése, vagy eltávolítása jön szóba.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával