2020

Fog-Blog

Mit kell tudni a tejfogakról, azok ápolásáról, fogorvosi kezeléséről

Az első tejfogacskák 6 hónapos korban jelennek meg az apróságok szájában és előtörésük kb 2 éves korukra befejeződik. A maradó fogazat kibújásáig, 10-12 éves korig fontos szerepük van a rágásban, de befolyásolják a beszédtanulást, a hangképzést, a gyermek jó egészségi állapotát. Tejfogak ápolás Szerkezetük kicsit eltér a maradó fogak szerkezetétől, a bennük lévő fogbél jóval tágabb, a zománcuk vékonyabb, így kevésbé ellenállók a szuvasodás szemben, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a helyes szájápolást, a megfelelő táplálkozást és a rendszeres fogorvosi ellenőrzést. A szülők feladata a kicsik fogainak ápolása, a fogmosási szokások kialakítása, annak alapos kivitelezése és a fogacskák szín-, vagy formai változásának ellenőrzése, hogy a szükséges kezelés időben megtörténhessen. A szuvas fog általában panaszt okoz már a korai stádiumban. Érzékeny lehet a fog édesre, hidegre, melegre. A tejfog szuvasodása gyorsan terjed és gyakran nagyon rövid idő alatt az egész fog koronáját elpusztítja. Ellátásuk ezért nagyon fontos már a kezdeti szakaszban. Mi a szülő feladata? A gyermeket már 2 éves kortól elhozni a rendelőbe! Mi a fogorvos feladata? Kezdetben bizalmat ébreszteni a kicsikben, majd kezelni az elromlott fogakat! A tejfogak ellátását az elváltozás mértékétől függően érzéstelenítésben, vagy anélkül végezzük. Kicsi szuvasodás esetén elcsiszoljuk a fogakat, ezáltal tisztítható felületet biztosítunk, vagy tömést készítünk az üreg kitisztítása után. Az kezelés során fúróval távolítjuk el a szuvas fogszövetet, majd fluorid tartalmú anyaggal kezeljük, ezzel megakadályozzuk, hogy ismét szuvasodás alakulhasson ki. A tejfogaknál más anyagokat használunk, mint a felnőtt fogaknál, mivel azok károsítanák a fogbelet. Általában üvegionomer cementet, vagy kompomereket alkalmazunk, ezek megfelelnek az tejfog szerkezetének, így óvhatjuk meg őket az elhálástól. Amennyiben a szuvas tejfog nem kerül időben ellátásra, a fogbél elhal, fájdalmas gyulladás, duzzanat alakul ki, melyet nyugtalanság, evés megtagadás, láz kísérhet. Ilyenkor a fog gyökérkezelése, vagy eltávolítása jön szóba.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!