Fog-Blog

Gyógyul a kiesett felső metszőfog

Több mint két évvel ezelőtt, 2016 szeptember 20.-án írtam facebook oldalunkon arról, hogy egyik kedvenc kis betegünk elesett az iskolában és kiesett a felső középső maradó foga. A tanító néni tudta mi a teendő ilyen esetben és a gyerek szájába, a nyelve alá tették a fogat, azonnal értesítették az anyukát, aki felhívta rendelőnket és egy órán belül a kiesett fogat visszahelyeztük a helyére.

Természetesen készítettünk Rtg felvételt a kiesett fog helyéről, elláttuk az ajak sérülését is. A kezelésről korábbi írásunkban lehet olvasni. A fogat síneztük a szomszédos fogakhoz, hogy stabilitását biztosítani tudjuk, de mivel egy 9 éves kislányról volt szó, aki még fejlődésben volt, így a rögzítést nem lehetett sokáig fenn tartani az állcsont fejlődése miatt, így a rögzítést 2 hét múlva feloldottuk.

kiesett metszőfog

A fog stabilitása megfelelőnek bizonyult, persze tilos volt vele harapni még fél éven keresztül.  Folyamatosan ellenőriztük a fog élet jelenségeit, egy kicsi remény volt rá, hogy az ideg regenerálódik, de inkább a fog elhalásának volt nagyobb esélye. Sajnos ez be is következett, a fogat gyökérkezeltük, gyökértöméssel láttuk el, célunk az volt, hogy a csont fejlődéséhez a fog a helyén legyen és a fogágy növekedése ne maradjon le a szomszédos oldalhoz képest, az arc harmóniáját ne veszítsük el.

Nehezítette a helyzetet, hogy a baleset előtt már egy szabálytalan pozicióban lévő fog volt a jobb első maradó fog, amelyet korábban már  fogszabályozásra ítéltünk, de a baleset ezt a kezelést leállította, illetve késleltette. Két és negyed évvel a történtek után a fog panaszmentes, már a fogszabályozás is folyamatban van, az állcsont fejlődése nincs lemaradva a másik oldalhoz képest. A fog sorsa még nem dőlt el végérvényesen, nem tudjuk garantálni, hogy hosszú évekig még a szájban marad, de pillanatnyilag a helyén van, nincs a kislány fog nélkül, a fogágy akár implantátum behelyezésére is alkalmas lesz a fog elvesztése esetén is.

Az eset bizonyította számunkra, hogy érdemes volt küzdeni, nem szabad a kiesett fogat eldobni, meg kell próbálni a visszahelyezést, de fontos az időfaktor és a helyes közeg, amelyben a fogorvosi ellátásig a fogat „szállítani” kell. Erre a páciens szájában a nyelve alatt van a legjobb hely, de létezik egy SOS doboz, amely szintén alkalmas a fog tárolására.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával