2020

Fog-Blog

Gyógyul a kiesett felső metszőfog

Több mint két évvel ezelőtt, 2016 szeptember 20.-án írtam facebook oldalunkon arról, hogy egyik kedvenc kis betegünk elesett az iskolában és kiesett a felső középső maradó foga. A tanító néni tudta mi a teendő ilyen esetben és a gyerek szájába, a nyelve alá tették a fogat, azonnal értesítették az anyukát, aki felhívta rendelőnket és egy órán belül a kiesett fogat visszahelyeztük a helyére.

Természetesen készítettünk Rtg felvételt a kiesett fog helyéről, elláttuk az ajak sérülését is. A kezelésről korábbi írásunkban lehet olvasni. A fogat síneztük a szomszédos fogakhoz, hogy stabilitását biztosítani tudjuk, de mivel egy 9 éves kislányról volt szó, aki még fejlődésben volt, így a rögzítést nem lehetett sokáig fenn tartani az állcsont fejlődése miatt, így a rögzítést 2 hét múlva feloldottuk.

kiesett metszőfog

A fog stabilitása megfelelőnek bizonyult, persze tilos volt vele harapni még fél éven keresztül.  Folyamatosan ellenőriztük a fog élet jelenségeit, egy kicsi remény volt rá, hogy az ideg regenerálódik, de inkább a fog elhalásának volt nagyobb esélye. Sajnos ez be is következett, a fogat gyökérkezeltük, gyökértöméssel láttuk el, célunk az volt, hogy a csont fejlődéséhez a fog a helyén legyen és a fogágy növekedése ne maradjon le a szomszédos oldalhoz képest, az arc harmóniáját ne veszítsük el.

Nehezítette a helyzetet, hogy a baleset előtt már egy szabálytalan pozicióban lévő fog volt a jobb első maradó fog, amelyet korábban már  fogszabályozásra ítéltünk, de a baleset ezt a kezelést leállította, illetve késleltette. Két és negyed évvel a történtek után a fog panaszmentes, már a fogszabályozás is folyamatban van, az állcsont fejlődése nincs lemaradva a másik oldalhoz képest. A fog sorsa még nem dőlt el végérvényesen, nem tudjuk garantálni, hogy hosszú évekig még a szájban marad, de pillanatnyilag a helyén van, nincs a kislány fog nélkül, a fogágy akár implantátum behelyezésére is alkalmas lesz a fog elvesztése esetén is.

Az eset bizonyította számunkra, hogy érdemes volt küzdeni, nem szabad a kiesett fogat eldobni, meg kell próbálni a visszahelyezést, de fontos az időfaktor és a helyes közeg, amelyben a fogorvosi ellátásig a fogat „szállítani” kell. Erre a páciens szájában a nyelve alatt van a legjobb hely, de létezik egy SOS doboz, amely szintén alkalmas a fog tárolására.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!