2020

Fog-Blog

Mi történik rendelőnkben a gyökérkezelés során?

A gyökérkezelés minden ember fejében valami titokzatos és nagyon fájdalmas dolognak tűnik. Egy biztos! Hosszadalmas, monoton, a páciensektől sok türelmet, a fogorvostól nagy figyelmet igénylő beavatkozás. Célja a fog megmentése, de sajnos ez nem minden esetben teljesülhet részben a fog anatómiája, elhelyezkedése, kiindulási állapota és egyéb körülmények miatt. A kezelés menete minden fognál egyedi, de a főbb alapok megegyeznek.

A páciens panaszai és a fog megtekintése után Rtg felvételt készítünk a fogról, megállapítjuk a fog állapotát, megvizsgáljuk, hogy él-e még, gyulladásban van-e, vagy már elhalt fogról van szó. Ezek alapján állítjuk fel a diagnózist, mondjuk el a páciensnek, hogy a fog gyökérkezelésével van-e esély a megmentésére, vagy inkább az eltávolítást javasoljuk. Amennyiben a gyökérkezelés mellett döntünk, érzéstelenítést adunk a fog zsibbasztására, természetesen, ha elhalt fogról van szó, az érzéstelenítés szükségtelen, de néha a páciens ilyenkor is ragaszkodik a zsibbasztáshoz.

mi a gyökérkezelés

Következő lépés a szuvas rész, régi tömés eltávolítása fúróval, kaparó eszközzel, ilyenkor még lehet öblíteni, de amint a pulpakamra megnyílik, már csak a kezelés végén van erre lehetőség, mivel óvjuk a pulpát a szájban meglévő mikroorganizmusoktól. A fog izolálása kofferdam gumival, vagy nedvszívó papírlappal, vagy hengerrel történik és nyálszívó is kerül a szájba. Ettől kezdve már nem szabad becsukni a szájat a kezelés időtartama alatt. Ilyenkor lehet relaxálni, ábrándozni, szundikálni! Egy a fontos: nem szabad becsukni a szájat!:)

Következő lépés, a gyökércsatornák bemeneteinek  feltárása, a csatornák hosszának bemérése, majd ezek feltágítása, kitisztítása. Ezeket a folyamatokat gépi és kézi műszerek segítségével végezzük el, közben többször fertőtlenítő oldattal öblögetjük át a csatornákat. A csatornák kellő mélységű feltágítását a csatornákban vezetett tűs kontroll RTG felvételen tudjuk ellenőrizni. A kezelés végén kiszárítjuk a csatornákat, gyógyszerrel feltöltjük, majd ideiglenes töméssel zárjuk az üreget. Többgyökerű fogaknál a folyamat hosszadalmas, unalmas és fárasztó a páciens számára, tudjuk, de „a cél szentesíti az eszközt”!

A kezelés végén „szállunk ki” a páciens szájából,  végre becsukhatja és öblíthet. Ennek mindenki nagyon szokott örülni! Megbeszéljük a tudnivalókat, a várható érzéseket, a fontos utasításokat és a  következő kezelés időpontját.

Azt gondolom, ha tudjuk mire számíthatunk a kezelés során, talán egy kicsit könnyebb elviselni a dolgokat!

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával