2020

Fog-Blog

Mi történik rendelőnkben a gyökérkezelés során?

A gyökérkezelés minden ember fejében valami titokzatos és nagyon fájdalmas dolognak tűnik. Egy biztos! Hosszadalmas, monoton, a páciensektől sok türelmet, a fogorvostól nagy figyelmet igénylő beavatkozás. Célja a fog megmentése, de sajnos ez nem minden esetben teljesülhet részben a fog anatómiája, elhelyezkedése, kiindulási állapota és egyéb körülmények miatt. A kezelés menete minden fognál egyedi, de a főbb alapok megegyeznek.

A páciens panaszai és a fog megtekintése után Rtg felvételt készítünk a fogról, megállapítjuk a fog állapotát, megvizsgáljuk, hogy él-e még, gyulladásban van-e, vagy már elhalt fogról van szó. Ezek alapján állítjuk fel a diagnózist, mondjuk el a páciensnek, hogy a fog gyökérkezelésével van-e esély a megmentésére, vagy inkább az eltávolítást javasoljuk. Amennyiben a gyökérkezelés mellett döntünk, érzéstelenítést adunk a fog zsibbasztására, természetesen, ha elhalt fogról van szó, az érzéstelenítés szükségtelen, de néha a páciens ilyenkor is ragaszkodik a zsibbasztáshoz.

mi a gyökérkezelés

Következő lépés a szuvas rész, régi tömés eltávolítása fúróval, kaparó eszközzel, ilyenkor még lehet öblíteni, de amint a pulpakamra megnyílik, már csak a kezelés végén van erre lehetőség, mivel óvjuk a pulpát a szájban meglévő mikroorganizmusoktól. A fog izolálása kofferdam gumival, vagy nedvszívó papírlappal, vagy hengerrel történik és nyálszívó is kerül a szájba. Ettől kezdve már nem szabad becsukni a szájat a kezelés időtartama alatt. Ilyenkor lehet relaxálni, ábrándozni, szundikálni! Egy a fontos: nem szabad becsukni a szájat!:)

Következő lépés, a gyökércsatornák bemeneteinek  feltárása, a csatornák hosszának bemérése, majd ezek feltágítása, kitisztítása. Ezeket a folyamatokat gépi és kézi műszerek segítségével végezzük el, közben többször fertőtlenítő oldattal öblögetjük át a csatornákat. A csatornák kellő mélységű feltágítását a csatornákban vezetett tűs kontroll RTG felvételen tudjuk ellenőrizni. A kezelés végén kiszárítjuk a csatornákat, gyógyszerrel feltöltjük, majd ideiglenes töméssel zárjuk az üreget. Többgyökerű fogaknál a folyamat hosszadalmas, unalmas és fárasztó a páciens számára, tudjuk, de „a cél szentesíti az eszközt”!

A kezelés végén „szállunk ki” a páciens szájából,  végre becsukhatja és öblíthet. Ennek mindenki nagyon szokott örülni! Megbeszéljük a tudnivalókat, a várható érzéseket, a fontos utasításokat és a  következő kezelés időpontját.

Azt gondolom, ha tudjuk mire számíthatunk a kezelés során, talán egy kicsit könnyebb elviselni a dolgokat!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!