Fog-Blog

A cukorbetegség fokozza a fogászati elváltozások kockázatát?

A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált pácienseknél az ínygyulladás kialakulásának nagyobb a veszélye, illetve súlyosabb fokú  az ínygyulladás, mint a nem cukorbetegeknél, ezt klinikai tanulmányok igazolják. Az elmúlt évtizedekben rohamosan emelkedett Magyarországon a cukorbetegek száma. Ezért jó tudni, hogy milyen kapcsolat van a diabetes és a szájhigiénia között. A betegség növeli a szájüregi elváltozások, a szájszárazság, a fogágy betegségek, fertőzések, fogvesztések kockázatát, nehezíti a szájban betegséget okozó baktériumok elleni küzdelmet.

Cukorbetegség és fogászat

Ha vérzik az íny fogmosáskor, fogköztisztításkor, ha piros, gyulladt, fájdalmas az íny, vagy rossz szájíz, szájszag tapasztalható, érdemes felkeresni a fogorvost, mivel az ínygyulladás a fogak tartó szerkezetének csökkenését eredményezheti és hiába jók a fogaink, ha a fogágy egyre kevésbé fogja „tartani” fogainkat. Nagyon fontos a fogágy szempontjából is, hogy a vércukorszint ne ingadozzon, ne legyenek nagy kiugrások, mivel ebben az esetben nagyobb a fogágybetegség kialakulásának kockázata, a fogágy sorvadása pedig visszafordíthatatlan állapot.

Mit lehet tenni ennek megelőzésére?

4 pillér a helyes szájápoláshoz:

  • a megfelelő eszköz és technika a helyes fogmosáshoz,
  • a fogköztisztítás a fogmosás elengedhetetlen kiegészítése, hiszen a fogközöket a fogkefe sörtéi nem érik el és az ott maradó káros bacik felszaporodnak
  • a szájvíz használata, mivel így tudjuk csökkenteni a lepedékképződést, megelőzni az ínygyulladást,
  • a legalaposabb otthoni szájápolás mellett is fontos az félévente elvégzett fogászati kontroll!

Ezek betartásával, a vércukorszint szinten tartásával megelőzhetők a káros következmények, megmaradnak fogaink és fogágyunk is egészséges marad a betegség ellenére is!

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával