2020

Fog-Blog

A cukorbetegség fokozza a fogászati elváltozások kockázatát?

A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált pácienseknél az ínygyulladás kialakulásának nagyobb a veszélye, illetve súlyosabb fokú  az ínygyulladás, mint a nem cukorbetegeknél, ezt klinikai tanulmányok igazolják. Az elmúlt évtizedekben rohamosan emelkedett Magyarországon a cukorbetegek száma. Ezért jó tudni, hogy milyen kapcsolat van a diabetes és a szájhigiénia között. A betegség növeli a szájüregi elváltozások, a szájszárazság, a fogágy betegségek, fertőzések, fogvesztések kockázatát, nehezíti a szájban betegséget okozó baktériumok elleni küzdelmet.

Cukorbetegség és fogászat

Ha vérzik az íny fogmosáskor, fogköztisztításkor, ha piros, gyulladt, fájdalmas az íny, vagy rossz szájíz, szájszag tapasztalható, érdemes felkeresni a fogorvost, mivel az ínygyulladás a fogak tartó szerkezetének csökkenését eredményezheti és hiába jók a fogaink, ha a fogágy egyre kevésbé fogja „tartani” fogainkat. Nagyon fontos a fogágy szempontjából is, hogy a vércukorszint ne ingadozzon, ne legyenek nagy kiugrások, mivel ebben az esetben nagyobb a fogágybetegség kialakulásának kockázata, a fogágy sorvadása pedig visszafordíthatatlan állapot.

Mit lehet tenni ennek megelőzésére?

4 pillér a helyes szájápoláshoz:

  • a megfelelő eszköz és technika a helyes fogmosáshoz,
  • a fogköztisztítás a fogmosás elengedhetetlen kiegészítése, hiszen a fogközöket a fogkefe sörtéi nem érik el és az ott maradó káros bacik felszaporodnak
  • a szájvíz használata, mivel így tudjuk csökkenteni a lepedékképződést, megelőzni az ínygyulladást,
  • a legalaposabb otthoni szájápolás mellett is fontos az félévente elvégzett fogászati kontroll!

Ezek betartásával, a vércukorszint szinten tartásával megelőzhetők a káros következmények, megmaradnak fogaink és fogágyunk is egészséges marad a betegség ellenére is!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!