2020

Fog-Blog

Hallottál már a biszfoszfonátokról?

A biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket sikerrel alkalmazzák csontritkulás megelőzésére, kezelésére és daganatterápiában is. Ezek a szerek többek között gátolják a csont lebontásáért felelős sejtek működését, így megakadályozzák a csont természetes átépülését is, amely elengedhetetlen az egyébként normális mikrosérülések gyógyulásához. A biszfoszfonátok huzamosabb szedése során az ilyen sérülések nem gyógyulnak és további csontpusztulás is bekövetkezhet.

Ez a leggyakrabban szedett gyógyszer csontritkulás ellen  a menopauzán átesett nőknél, illetve csontérintettséggel járó daganatos megbetegedések esetében is elterjedt.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a daganatterápiában nagy dózisban, intravénásan alkalmazott szerek  esetén a nem kívánt csontpusztulás esélye nagyobb, míg a csontritkulás megelőzésére, vagy kezelésére szájon át szedett szerek esetében ez jóval kisebb.

Biszfoszfonatok

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy ezek a szerek negatívan befolyásolják a fogászati implantátumok sikerességét, fogászati, szájsebészeti  beavatkozások kimenetelét, így az állcsontokban keletkezett csontsérülések nem gyógyulnak meg, hanem elfertőződnek, és súlyosabb következmények is előfordulhatnak. A biszfoszfonátok akár 10 évig is a csontokban maradnak, így a szedésük abbahagyása nem állítja le a folyamatokat.

Daganatos betegek az alapbetegség miatt a biszfoszfonátot magas dózisban, intravénásan, életük végéig kapják. A kezelés megkezdése előtt, de legkésőbb annak első 3 hónapjában történjen a fogorvosi vizsgálat, kezelés, szanálás. Ezután a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elkerülhetetlen!!

Csontritkulás, menopauza, egyéb metabolikus csontbetegség esetén fontos a betegek tájékoztatása a szer hatásáról esetleges szövődményeiről, javasolt a betegek évenkénti fogorvosi kontroll vizsgálata. A fokozott rizikójú betegek alapos felvilágosítása elengedhetetlen, ebbe a csoportba tartoznak a súlyos fogágybetegséggel küzdők, a rossz szájhgiénés betegek, a cukorbetegségben szenvedők.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

A szer szedése előtt fontos a szájüreg rendbetétele, a rossz fogak eltávolítása, a szükséges szájsebészeti beavatkozások elvégzése. A későbbiekben rendkívül fontos a fogazat, az íny és a nyálkahártya egészsége, ezért a rendszeres, félévenkénti kontroll vizsgálat nem halogatható!

Ha valaki már kapott intravénásan, vagy tabletta formájában biszfoszfonátot, erről mindenképpen tájékoztatni kell a fogorvost, így amennyiben szükség van sebészeti beavatkozásra a fogorvos tud konzultálni a kezelő orvossal, a kezelések antibiotikum védelemben kisebb kockázattal végezhetők el.

Nagyon fontos tehát a rendszeres fogászati ellenőrzés, mert a gyógyszer csak nagyon lassan ürül ki a szervezetből!!!

  

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával