2020

Fog-Blog

Miért félünk a fogorvostól?

Mi is a félelem valójában? A félelem egy lehangoló érzés, amit egy általunk észlelt fenyegetés kelt bennünk. Egy alapvető mechanizmus, válasz egy bizonyos ingerre, mint például a fájdalom vagy a veszély. Egyes pszichológusok úgy vélik, hogy a félelem alap- vagy öröklött érzelmek közé tartozik. A félelem kapcsolatban van a menekülési és az elkerülési viselkedéssel, szinte mindig jövőbeli eseményekhez kapcsolódik. Félelem és reszketés a fogorvostól A fogorvostól való félelem alapja lehet egy átélt rossz tapasztalat, egy mástól kapott ijesztő történet saját fogászati kezeléséről, egy rémisztő fotó vagy film, egy feldagadt arcú ember látványa. Bármi is váltja ki a félelem érzését, nehéz leküzdeni, megbirkózni vele, elkísér minket életünk során. Én is nagyon félek a fogorvostól! Gyermekkoromban átélt kezelés az oka, ami miatt sokáig halogattam az újabb látogatást. Tudtam, hogy nem jó, amit csinálok, de a félelem rosszabb volt, mint maga a fogfájás. Pedig a fogfájás sem jó dolog. Kezdetben csak a hidegre volt érzékeny a fogam, majd a meleg inger sem volt jó, később már nem tudtam rajta rágni, végül már aludni sem hagyott. Többször is elindultam a rendelőbe, egyszer már a váróba is eljutottam, de ott megláttam a rengeteg beteget, akik közül voltak feldagadt, keserves arcú emberek is, így megfutamodtam. Amikor már napok óta nem jött álom a fájdalom miatt a szememre, vettem egy nagy levegőt, mondogattam magamban, hogy nem fog fájni, nem fog fájni és bejelentkeztem a fogorvoshoz időpontra. Szörnyű gondolatok cikáztak a fejemben, kivert a víz, rémeket láttam, de elmentem a megbeszélt időpontra és beültem a félelmetes fogászati székbe. Az orvost hatalmasnak láttam, alig mertem kinyitni a szám. A sokáig halogatott „látogatásnak„ rossz vége lett, elveszítettem egy fogamat! Azt gondolom sokunkban él ilyen átélt emlék, amely miatt félelem van a lelkünkben egy-egy fogorvosi kezelés előtt. Nem érdemes megvárni azokat a jelenségeket, fájdalmakat, amelyek már csak nehezebben gyógyítható elváltozásokhoz vezetnek a fogainkon. Ha évente felkeressük a fogorvosi rendelőt, gyerekeinket is ehhez a látogatásokhoz szoktatjuk, elkerülhetők a fájdalmas beavatkozások, nem veszítjük el idő előtt fogainkat. Az apróbb lyukak, kisebb gyulladások még egyszerűbben orvosolhatók, így hosszú időre meg tudjuk fogainkat a szánkban őrizni, kisebb költséggel is jár a kezelés. Persze a fogorvosnak könnyű mondani, hogy nem fog fájni! De gondoljunk bele, néha a fogorvos is ül a székben, neki sincs „odafenn” protekciója! Szerintem köztük is van olyan, akiben van félelem, szorongás, én egyet biztosan ismerek!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!