2020

Fog-Blog

Hogyan pótolhatók a sorvégi hiányok?

Segít a barázdazárás a rágófogak megtartásában? Az első maradó őrlő fogak 6 éves kor körül bújnak elő, nem előzi meg az előtörést fogvesztés, ezért kevesen tudják, hogy az már maradó fog, jobban érdemes rá figyelni, hogy ne veszítsük el. A legtöbb hiányzó fog a 6-os, amelyeknek pótlása nagyon fontos lenne, hiszen a szomszédos és a szemben lévő fogak elmozdulása lehet a hiány következménye. Ha a 7-es fog is eltávolításra kerül és nincs bölcsességfog, akkor kialakul egy sorvégi hiány. foghiány, barázdazárás Hogyan lehet fogat varázsolni ilyen foghiány esetében? Sajnos varázsolni még a fogorvosok nem tudnak, Harry Potter képzés még nincs az egyetemen. Az egyoldali rágófogak hiányát nem könnyű pótolni, mivel vagy kivehető fogsorral, vagy implantátummal lehet csak megoldani. Vajon, ki szeretne kivehető fogsort? 2 fog hiánya esetén 2 implantátumra van szükség, mivel a természetes fogak nem köthetők össze hídba az implantátummal, hiszen a saját fogunk „rugalmasan” rögzül az állcsontban, míg az implantátumok rögzítettsége merev, ha híd készülne a kettő közé, feszültség keletkezhet a két rögzítő elem használatakor, rágáskor és a híd eltörhet, sérülhet, sőt még a természetes fog is áldozatul eshet. Amennyiben csak a 6-os fogat pótoljuk implantátummal, de van szemben még 7-es fog is, akkor a szemben lévő fog kiemelkedhet a hiány felé, ennek később lehetnek káros következményei. Az implantációs pótlások nem tartoznak az olcsó kezelések közé, de kivehető fogat sem szeretne senki, főleg fiatalabb kórban, mivel a kivehető fogsorok kapoccsal rögzülnek a hiányt határoló fogakhoz, ezek a kapcsok fémből készülnek, nem túl esztétikusak és egyoldali hiány pótlása esetén is igénybe kell venni az ellen oldali fogakat is a fogsor stabilitásához. Létezik ugyan már fogszínű kivehető fogsor is, amelynek rögzítő elemei nem látszanak, de mégis nagyobb helyet foglal el a szájban, mint egy fix pótlás. Sok embernek hányingere is van egy ilyen kivehető fogműtől, vagy nem szeretne fütyülve fogat mosni. Vigyázzunk az első maradó őrlő fogainkra, már gyerekkorban fontos ezek védelme, amelyben a gyerekkorban végzett rendszeres, évenkénti fogorvosi vizsgálatok és a barázdazárás is segít. Ez egy abszolút fájdalommentes beavatkozás, amikor a rágófelszín nehezen tisztítható, zegzugos kis árkait, barázdáit egy folyékony anyaggal lezárjuk, hogy ne tudjon elromolni a fog és sokáig használni tudjuk még késői felnőttkorunkban is.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!