Fog-Blog

Jaj! Mit tegyek? Vérzik az ínyem!

Sokan nem merik fogkefével megmosni a vérző ínyt, azt gondolják, hogy majd ha meggyógyul, akkor mossák meg újra rendesen. A fogínyvérzést nem szabad elbagatellizál, hiszen mögötte lehet komoly probléma is, amely a hosszú ideig fennálló ínyvérzés miatt még a fogunk elvesztését is okozhatja. Nem szabad megvárni ezt az állapotot, már a kezdeti vérezgetés megjelenésekor keresse fel rendelőnket, szakorvosunk megkeresi az ínyvérzés okát és megszünteti azt, tanácsokat ad annak elkerülésére.

 • Ínyvérzést okozhat:
  ⁃ szuvas fog,
  ⁃ szorosan álló fogazatnál a fogközök nem megfelelő tisztítása,
  ⁃ régi, már nem jól záródó fogpótlás,
  ⁃ letört foggyökér,
  ⁃ felszaporodott fogkő,
  ⁃ tasakok a fogak mellett,
  ⁃ fogváltáskor az előtörő fogak „kíméletes” tisztítása,
  ⁃ ideiglenes koronák anyaga miatt,
  ⁃ szabálytalan, kusza fogak,
  ⁃ régi amalgámtömés elálló széle miatt,
  ⁃ fogínysorvadás miatt keletkező tasakok nem megfelelő kezelése,
  ⁃ egyes gyógyszerek miatt (pl. epilepszia elleni szer ),
  ⁃ néhány nem kezelt betegségek ( pl. cukorbetegség ),
  ⁃ dohányzás, gyakori, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás,
  ⁃ stressz

Hogyan lehet ezeket kezelni? Fájdalmasak ezek a kezelések? Mennyi időt vesznek igénybe? Vannak az ínyvérzést megelőző módszerek?

Számtalan kérdés, melyek válaszra várnak. A szánk tele van mindenféle mikroorganizmussal, melyek normál esetben egyensúlyban vannak egymással, de ha ez az egyensúly valamilyen ok miatt felborul, egyik, vagy másik kis élőlény elszaporodik és kész a baj. Ha pl. antibiotikumot szed az ember hosszabb időn keresztül, a bacik száma lecsökken és a gombák száma emelkedhet, aminek a nyelven látható nyoma lesz. Ha a fogápolás nem megfelelő és un. lepedék marad a fogakon, akkor ebben a szánkban lévő bacik, mint egy táptalajban gyorsan elszaporodnak és szuvasodást, fogkőképződést, ínyvérzést, ínysorvadást okozhatnak.

fogínyvérzés
Mi is az a lepedék?

Amikor nem megfelelő a szájhigiénia, a fogak felületén kialakul egy vékony, fehér réteg, melyet plakknak nevezünk, ennek eltávolítása történik meg a helyes fogápolással. Ha az a lepedék a fogainkon marad, a bacik felszaporodása miatt szuvasodhat a fogunk, vérezhet az ínyünk, aminek hosszabb távon súlyosabb következménye lehet, ha nem fordulunk fogorvoshoz a kisebb problémával. Ezt a lepedéket szabad szemmel nem mindig lehet észrevenni, de létezik egy un. plakkfestő tabletta, amely elszopogatásával láthatóvá válik ez a réteg. Így tudjuk kontrollálni fogmosásunkat, hogy mindenhol helyesen végezzük-e el a tisztítást. Mindenkinek van egy kritikus terület a szájában, ahol rövidebb edeig, vagy nem a legmegfelelőbb irányban végzi el a tisztítást, ezzel a kis rózsaszín, vagy kék, vagy lila tablettával lelepleződik ez a hely és gondosabb lesz a fogmosásunk. Ezt elsősorban gyermekek számára találták ki, de még felnőtt korban sem szégyen ellenőrizni a szájhigiéniánkat, hiszen fogaink egészségét sokáig szeretnénk megőrizni.

Hogyan alakul ki a fogkő? Tudok tenni ellene valamit? Lehet, hogy nekem több képződik, másoknak kevesebb?

A fogkőképződésben bizonyos genetikai hajlamot is kimutattak, de a helyes szájhigiéniával mennyisége csökkenthető. A lepedékbe, amely a fogainkon marad a nem megfelelő tisztítás miatt, a nyálból, a táplálékból olyan ásványi anyagok rakódnak ki, melyek megkeményítik a lepedéket és ezt hívjuk fogkőnek. A fogkő hátrányai, hogy rossz leheletet okozhat, ínyvérzést idézhet elő és hosszabb távon fogínysorvadáshoz vezethet. Ennek eltávolítása dentálhigiénikus, vagy súlyosabb esetben parodontológus szakorvos feladata. Az eltávolítás rendelőnkben ultrahangos fogkőeltávolító eszközzel, majd kézi műszerrel, kisebb elszíneződés esetén homokfújással, történik, majd polírozással fejeződik be a kezelés. A fogkőeltávolítás elmaradása súlyos következményekkel járhat, amely fogelvesztéshez vezethet, vagy máshol a szervezetünkben is okozhat betegséget azok miatt a baktériumok miatt, melyek a fogkőben bújnak meg.

Mit jelent az ultrahangos fogkőeltávolítás? Fájdalmas, sokáig tart a kezelés?

A fogkő leszedéséhez ultrahang rezgését használja a készülék, ennek hatására lepattog a felrakódás a fogról anélkül, hogy megsértené a zománc felszínt. Fogkő mélyen az íny alatt, a fogak között is megbújik, néhány helyre nem fér be ez az eszköz, ezeken a területeken kézi műszerekkel történik a fogkő leszedése. A kezelést dentálhigiénikus végzi, aki a fogászat ezen területére kiképzett szakember, munkája megelőzi és segíti a fogorvos munkáját, hiszen ha a fogak tiszták, az íny gyulladásmentes, a fogorvosi kezelés is magasabb színvonalon végezhető el. Ha már nagyobb tasakokkal, fogínysorvadással, mozgatható fogakkal találkozunk, a parodontológus szakember segítségére van szükség. Dr Völgyesi Adrienn szakorvosunkhoz kerülnek azok az esetek, amikor már komolyabb beavatkozásra van szüksége a páciensnek, hogy fogai megmaradjanak hosszú ideig a szájában, stabilizálni lehessen a meglazult fogakat, meg lehessen állítani az íny tapadásveszteségét. A beavatkozást minden esetben polírozással fejezzük be, hiszen a sima felületen kevésbé tud a lepedék és így a fogkő is megtapadni.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával