2020

Fog-Blog

Őszintén a fogfehérítésről

A fogfehérítés egyre elterjedtebb fogászati kezelés a mai világban, mely hozzájárul ahhoz, hogy mosolyunk szebb legyen, önbizalmunk növekedjen, megnyerőbbek, magabiztosabbak, mind a magánéletben, mind a munkában sikeresebbek lehessünk.

Mi a fogfehérítés? Mivel és hogyan történik? Káros-e a fogakra? Mennyire tartós az elért eredmény? Még számos kérdés merülhet fel a páciensek fejében, amelyekre választ talál a következő sorokban.

Fogfehérítésről őszintén

A fogfehérítés egy kémiai oxidációs folyamat, melynek során a fogszövetben felszaporodó elszíneződések eltávolítása történik meg úgy, hogy a fogszövet a lehető legkevésbé sérüljön meg. Tehát csak természetes fogszövet fehéríthető, a tömések, koronák, hidak, betétek színe ily módon nem változtatható meg sajnos.

A fogakat kívülről borító zománcréteg alatti ún. dentinréteg fehérítésével érhető el jó eredmény, ahol vastag a zománcréteg, kevesebb fehéredés várható. Nehéz feladat a gyógyszerszedés miatt a fogakban kialakult elszíneződés (pl. Tetran, fluor okozta pigmentáció), egyes betegségek által létrejött sötétebb fogazat, mivel ezekben az esetekben nem mindig elegendő az otthoni, vagy a rendelői fehérítés, néha kombinált kezelés válhat szükségessé.

A fehérítés történhet otthon és történhet a rendelőben. Lehet az otthoni éjszakai, egyedileg , lenyomat alapján készített sín segítségével elvégezhető fehérítés, vagy nappali, néhány órás kezelés, amely előregyártott rugalmas sínben lévő filmréteg fogra applikálásával végezhető el napközben.

A rendelői fehérítés lehet egy alkalmas, 4×20 perces, speciális lámpával elvégzett és lehet heti rendszerességgel 3-5 héten át 20 perces fehérítési folyamat. Az eredmény szinte ugyanaz, a kérdés csupán az időfaktor és a fogorvos által előírt szabályok betartása.

Lehetőség van még az elszíneződött, gyökérkezelt fogak világosítására is ún. belső fehérítéssel, amikor a tömés eltávolítása után az üregbe helyezzük a fehérítő anyagot, az üreget zárjuk ideiglenes töméssel és a kívánt szín elérése után kap a fog végleges tömést.

A fogfehérítést sokan fájdalmas beavatkozásnak tartják, de a megfelelően megválasztott elő- és utókezeléssel ez a probléma megoldható. Tilos fehéríteni, ha a páciens nem jó szájhigiéniával rendelkezik, vagy, ha erős ínysorvadása van, ha a fogtömés nem záródik szabályosan. Ezeket mind rendbe kell tenni, sőt a fogkőeltávolítást is célszerű 1 héttel a fehérítés előtt elvégezni. Az előkezelés speciális fogkrémmel, vagy zselével végzendő el, az utókezelés a zománc minél gyorsabb regenerációját segíti.

A fogfehérítés hosszú távú sikerét a páciens együttműködése nagymértékben befolyásolja, mivel a kezelés utáni teendők betartása nagyon fontos feladat. Fontos tudni, hogy a fehérítést követően kb 2 hétig nem tanácsos színezőanyagokat tartalmazó élelmiszert fogyasztani ( kávé, tea, vörösbor, cola, színes űdítőitalok ), sőt új tömés készítésével is célszerű várni, mert a fehérítő anyagok csökkentik a töméshez használt adhezívek („ragasztók„) kötési erejét.

 

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával