2020

Fog-Blog

Milyen gyógyszeres kezelést kaphat egy kismama a fogászaton?

A terhesség során fokozottan kell figyelni a megfelelő szájhigiéniára, hiszen ebben az időszakban megnő a terhességi ínygyulladás a hormonszint változás miatt, a fokozottabb a fogszuvasodás, oka a nyál összetételének megváltozása, és nő az erosio veszélye, elsősorban a kezdeti hányás miatt. Leggyakrabban a terhességi ínygyulladással találkozunk, amelyre a vérzékeny, megduzzadt, fájdalmas íny jellemző. A panaszok enyhítése gyógyszer nélkül megoldható, de vannak olyan akut fertőzések, melyeknek gyógyszeres kezelése elkerülhetetlen, nagyobb veszélyt jelent a betegség elhanyagolása mind a babára, mind a mamára, mint a fogászatban használatos gyógyszerek hatása. Kismama fogászatVárandósság alatt is fontos feladat a gyulladáscsökkentés, a fájdalomcsillapítás, de vannak olyan gyógyszerek, melyek károsak lehetnek a magzatra, okozhatnak fejlődési rendellenességet. Fontos tehát tudatni a fogorvossal, ha valaki kisbabát hordoz a pocakjában. A legtöbb helyi érzéstelenítő biztonságosan használható a terhesség egész ideje alatt csak mennyiségi korlátozás szükséges. Fájdalomcsillapításra a kismamáknak csak a paracetamol hatóanyagú szerek /Panadol, Paracetamol, Rubofen/ ártalmatlanok, a többi kerülendő. Nem ajánlott a közkedvelt aspirin szedése sem, különösen a 3, trimeszterben. A fogászatban leggyakrabban használt gyógyszerek az antibiotikumok, melyek közül a penicillinek és a cephalosporinok biztonságosan alkalmazhatók, de az erythromycin terhesség alatt ártalmas a magzat fejlődésére. A teracyclinek maradandó elszíneződést okoznak a magzat fogain és rossz hatással vannak a csontképződésre, ezért nem ajánlott. Kismama és gyógyszerek Nyugtatók bevétele káros a magzat idegrendszerére, a szorongáscsökkentők szedése és a szájpadhasadék kialakulása között összefüggést fedeztek fel a kutatók.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!