2020

Fog-Blog

Milyen gyógyszeres kezelést kaphat egy kismama a fogászaton?

A terhesség során fokozottan kell figyelni a megfelelő szájhigiéniára, hiszen ebben az időszakban megnő a terhességi ínygyulladás a hormonszint változás miatt, a fokozottabb a fogszuvasodás, oka a nyál összetételének megváltozása, és nő az erosio veszélye, elsősorban a kezdeti hányás miatt.

Leggyakrabban a terhességi ínygyulladással találkozunk, amelyre a vérzékeny, megduzzadt, fájdalmas íny jellemző. A panaszok enyhítése gyógyszer nélkül megoldható, de vannak olyan akut fertőzések, melyeknek gyógyszeres kezelése elkerülhetetlen, nagyobb veszélyt jelent a betegség elhanyagolása mind a babára, mind a mamára, mint a fogászatban használatos gyógyszerek hatása.

Kismama fogászatVárandósság alatt is fontos feladat a gyulladáscsökkentés, a fájdalomcsillapítás, de vannak olyan gyógyszerek, melyek károsak lehetnek a magzatra, okozhatnak fejlődési rendellenességet. Fontos tehát tudatni a fogorvossal, ha valaki kisbabát hordoz a pocakjában. A legtöbb helyi érzéstelenítő biztonságosan használható a terhesség egész ideje alatt csak mennyiségi korlátozás szükséges.

Fájdalomcsillapításra a kismamáknak csak a paracetamol hatóanyagú szerek /Panadol, Paracetamol, Rubofen/ ártalmatlanok, a többi kerülendő. Nem ajánlott a közkedvelt aspirin szedése sem, különösen a 3, trimeszterben. A fogászatban leggyakrabban használt gyógyszerek az antibiotikumok, melyek közül a penicillinek és a cephalosporinok biztonságosan alkalmazhatók, de az erythromycin terhesség alatt ártalmas a magzat fejlődésére. A teracyclinek maradandó elszíneződést okoznak a magzat fogain és rossz hatással vannak a csontképződésre, ezért nem ajánlott.

Kismama és gyógyszerek
Nyugtatók bevétele káros a magzat idegrendszerére, a szorongáscsökkentők szedése és a szájpadhasadék kialakulása között összefüggést fedeztek fel a kutatók.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával