Fog-Blog

Mikor szükséges a tejfogak eltávolítása?

Hogyan készítsem fel gyermekem a tejfoga eltávolítására?

Az egyik legrémisztőbb fogászati beavatkozás gyermek- és felnőttkorban egyaránt a foghúzás, amelyet nehéz elkerülni. Mikor válik szükségessé a tejfogak eltávolítása? Az egyik ok amikor a maradó fog számára nincs elegendő hely, soron kívül kezd előtörni és szeretnénk elkerülni a későbbi fogszabályozást. Normál esetben a maradó fogak növekedésük során a tejfogak gyökerére nyomást gyakorolnak, ennek következtében azok gyökerei felszívódnak. Ilyenkor már csak az izgő-mozgó koronai részt kell eltávolítani, ami nem jár fájdalommal.


A másik ok, amikor a tejfogban szuvasodás miatt, vagy baleset következtében elhal az ideg, gyulladás alakul ki amelyet, semmilyen módón nem tudunk meggyógyítani, a gyermek arca megdagad, fájdalma, esetleg láza van. A tejfogak gyökérkezelése nem egyszerű dolog, nem is igazán sikeres és végrehajtható feladat. Marad tehát a foghúzás. A harmadik lehetséges ok, amikor a maradó fogak és az állcsontok mérete közötti eltérés miatt később fogszabályozás válhat szükségessé és a rendellenesség sorozatos foghúzással korrigálható és így a rögzített készülék elkerülhető ezzel a beavatkozással.

A tejfogak eltávolítása történhet helyi érzéstelenítésben ízesített zselével, vagy injekcióval. Ez utóbbi ijeszti meg leginkább a kicsiket. A felszívódott gyökerű mozgó tejfogak eltávolításához elegendő a zselés zsibbasztás nem szükséges szuri. A „gyökeres” fogak húzásához már elengedhetetlen a z érzéstelenítés úgy, mint a felnőtteknél, csak kisebb adagban.

Hogyan tudjuk felkészíteni őket a komoly beavatkozásra?

A gyermekek felkészítése a foghúzásra nem egyszerű feladata a szülőknek, de fontos szerepük van abban, hogy a fogorvost, illetve a fogászati kezelést ne félelemmel fogadják az apróságok. Az egyik javaslat, hogy a gyermek már akkor találkozzon a fogorvossal, amikor még nincs semmi problémája a fogaival. Néhány panaszmentes időben elvégzett vizsgálat együttműködővé teszi az lurkókat, nem tartanak a kezeléstől, megszokják a környezetet, a zajokat, szagokat, illatokat, a rituálét, az öltözékünket, (maszkot, kesztyűt), az eszközöket és, hogy valójában nem látnak semmit a beavatkozásból, így számukra misztikum az egész.

Másik fontos dolog, hogy megbeszélje a szülő a gyerkőccel, hogy mi fog történni, amit persze a mi is a rendelőben részletesen elmondunk, megmutatunk. Az injekciótól, a tűszúrástól való félelem a leggyakoribb probléma a kezelésnél a gyerekek lelkében. Hiszen az oltások során már korábban megtapasztalták, hogy az bizony fáj!

El kell mondani nekik, hogy ez egy kicsit másabb érzés, de a szúrás helye is elzsibbasztható. Az érzéstelenítéssel biztosítjuk, hogy a foghúzás ne fájjon, ezért van ez a szükséges rossz. A foghúzás során nyomást, feszegetést, recsegést, ropogást fognak érezni és hallani, de ez fájdalmat nem okoz, a bal kezük felemelésével jelezhetik felénk, ha álljunk meg közben, vagy szeretnének egy kis szünetet tartani. Úgy gondolom mindig az igazat kell mondanunk, hogy ne érje a piciket csalódás és a következő kezelésre is bátran eljöjjenek!

Gyermekkorban a fogváltás idején normális esetben a maradó fog növekedésekor a tejfogak gyökere, vagy gyökerei felszívódnak, így azok szinte maguktól kipotyognak. A felnőtt fogak méretei eltérnek a tejfogakétól, az állcsontok fejlődése nem minden esetben történik megfelelő ütemben a fogak növekedésével, fogtorlódás lép fel, a tejfogak gyökere nem szívódik fel, a maradó fog nem a neki megfelelő helyen tör elő. Ebben az esetben szükséges a tejfogak eltávolítása.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával