2020

Fog-Blog

Hogyan ápoljam a gyermekem tejfogait?

A baba első tejfogai 6 hónapos kora körül kezdenek előtörni, a gyermekek 3 éves korára általában már az összes (20) tejfog előbújik. Az első időszakban nem egyszerű a fogacskák tisztítása, pedig fontos lenne részben a fogmosáshoz szoktatás, részben a szuvasodás megelőzése miatt. Kezdetben az ujjra húzható, szilikon fogkefe használata ajánlott mindenféle paszta nélkül az esti fektetés előtt.

Egy éves kortól tanácsos az első vizit a fogorvosi rendelőben, majd félévente érdemes felkeresni a fogorvost a folyamatos gondozás miatt. Ekkor már normál , ennek a kornak megfelelő nagyságú, puha sörtéjű fogkefe és egy kevés fogkrém használatával először a gyermek, majd a szülő segítségével történő tisztítás végezhető általában kisebb-nagyobb sikerrel. De nem szabad csüggedni, előbb-utóbb meglesz az eredmény.

3-5 éves kor között már rendes fogkefe és kevés fogkrém használata szükséges a lepedék eltávolítása miatt, ilyenkor már lehet és kell tanítgatni a helyes fogápolásra és az öblítésre gyermekünket. Még a szülői segítség nem nélkülözhető, a példamutatás a legjobb tanítómester.

4 éves kortól már meg kell próbálni az ujjszopásról, cumizásról a gyereket leszoktatni, az esetleg már kialakult fogazati rendellenesség felismerése és kezelése bizonyos szabálytalanságoknál már elkezdhető ebben a korban.

6 éves kor körül kezdődik a fogváltás, amely a metszőfogak cserélődésével indul, de ekkor bújnak elő az első felnőtt nagyőrlők, amelyeket nem előz meg fogvesztés, mivel a tejfogak mögött törik át az ínyt. Ennek a területnek a tisztítása nagyon fontos, hiszen ezek a fogak már nem potyognak ki. Ezek a gyermekek már önállóan képesek fogmosásra, de a szülői ellenőrzés még nem kerülhető el.

A vegyes fogazat időszaka is alkalmas lehet a fogszabályozásra, ilyenkor még csak kivehető készülékek készítése jöhet szóba.

13 éves korra már általában az összes tejfog kicserélődött, a serdülőkori fogápolásra különösen érdemes időt fordítani, hiszen az egészséges fogazat, a helyes fogápolás alapjait ekkor tudatosíthatjuk mélyen a kis fejekbe. Már a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatának rejtelmeibe is érdemes beavatni gyermekünket.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával