2020

Fog-Blog

Hogyan ápoljam a gyermekem tejfogait?

A baba első tejfogai 6 hónapos kora körül kezdenek előtörni, a gyermekek 3 éves korára általában már az összes (20) tejfog előbújik. Az első időszakban nem egyszerű a fogacskák tisztítása, pedig fontos lenne részben a fogmosáshoz szoktatás, részben a szuvasodás megelőzése miatt. Kezdetben az ujjra húzható, szilikon fogkefe használata ajánlott mindenféle paszta nélkül az esti fektetés előtt. Egy éves kortól tanácsos az első vizit a fogorvosi rendelőben, majd félévente érdemes felkeresni a fogorvost a folyamatos gondozás miatt. Ekkor már normál , ennek a kornak megfelelő nagyságú, puha sörtéjű fogkefe és egy kevés fogkrém használatával először a gyermek, majd a szülő segítségével történő tisztítás végezhető általában kisebb-nagyobb sikerrel. De nem szabad csüggedni, előbb-utóbb meglesz az eredmény.

3-5 éves kor között már rendes fogkefe és kevés fogkrém használata szükséges a lepedék eltávolítása miatt, ilyenkor már lehet és kell tanítgatni a helyes fogápolásra és az öblítésre gyermekünket. Még a szülői segítség nem nélkülözhető, a példamutatás a legjobb tanítómester. 4 éves kortól már meg kell próbálni az ujjszopásról, cumizásról a gyereket leszoktatni, az esetleg már kialakult fogazati rendellenesség felismerése és kezelése bizonyos szabálytalanságoknál már elkezdhető ebben a korban. 6 éves kor körül kezdődik a fogváltás, amely a metszőfogak cserélődésével indul, de ekkor bújnak elő az első felnőtt nagyőrlők, amelyeket nem előz meg fogvesztés, mivel a tejfogak mögött törik át az ínyt. Ennek a területnek a tisztítása nagyon fontos, hiszen ezek a fogak már nem potyognak ki. Ezek a gyermekek már önállóan képesek fogmosásra, de a szülői ellenőrzés még nem kerülhető el. A vegyes fogazat időszaka is alkalmas lehet a fogszabályozásra, ilyenkor még csak kivehető készülékek készítése jöhet szóba. 13 éves korra már általában az összes tejfog kicserélődött, a serdülőkori fogápolásra különösen érdemes időt fordítani, hiszen az egészséges fogazat, a helyes fogápolás alapjait ekkor tudatosíthatjuk mélyen a kis fejekbe. Már a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatának rejtelmeibe is érdemes beavatni gyermekünket.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!