2020

Fog-Blog

Mikor vigyük gyermekünket először fogorvoshoz?

Gyakori kérdés a hozzánk járó szülők részéről, hogy mikor érdemes elhozni csemetéjüket a fogorvoshoz? Tapasztalataik szerint nem tanácsos megvárni az első fogfájást, érdemes már egészen kicsi korban megbarátkoztatni gyermekeinket a fogorvosi rendelő légkörével, illataival, zajaival, berendezésével. Könnyebb dolga van a szülőknek, ha már megpróbálta a kicsi a fogorvosi szék kényelmét, a lámpa erős fényét, a személyzet őt körülölelő figyelmét, a fektetős pozíciót, a szájtátást, hiszen ilyenkor még nincs tétje a kezelésnek. Lehet, hogy az első alkalommal még nem jutunk tovább az ajtónál, de lassú ütemben haladva a gyermek előbb utóbb kinyitja pici száját és szorongás nélkül engedi a betekintést fogaira. Ha idáig eljutottunk, fontos az a rendszer, hogy van egy félévente visszatérő feladat, megmutatni fogainkat, ínyünket a fogorvosnak, hogy ha bármi kialakul a szánkban, az felfedezésre kerüljön és meg legyen minél előbb gyógyítva.

Sokszor már a fogacskák megjelenése is panaszt okoz a picurnak, a tejfogak megjelenése után pedig a fogszuvasodás jelent veszélyt a kis fogacskákra. A megelőzés egyik eszköze a fogmosás már a kezdetektől, a kevés szénhidrát bevitel, a megfelelő szájhigiénia kialakítása gyermekeinknél, hiszen a szülők saját szájhigiéniai szokásait fogja utánozni gyermekünk és viszi tovább saját kis életébe. A szuvas fogacskákat nem minden esetben ismerik fel a szülők, pedig azok korai ellátása nagyon fontos, mivel a tejfogakban a szuvasodás nagyon gyorsan terjed, különösen a szomszédos fogak egymás felé néző felszínein, amely kezdetben alig észrevehető.

A fogazati rendellenességek egyes csoportjai már korai gyermekkorban felismerhetők és kezelhetők, sokszor egyszerűbb készülékekkel, néha játékos eszközökkel, elkerülve a későbbi állandó fogszabályozó felhelyezését. Vannak bizonyos jelek, amelyek figyelmeztetik a szülőket a fogászati problémákra a kicsiknél, pl., ha sír evés közben, ha félretolja az édességet az első falat után, ha a gyermek evés után a kezét az arcához szorítja és grimaszol. Ezek indokolják a fogorvosi rendelő felkeresését, de ha ez az első látogatása a gyermeknek ilyen helyen, nehéz munka elé állítja mind a szülőt, mind a fogorvost és asszisztensét. Ne szegje kedvét anyukának, apukának, ha ilyenkor nincs eredménye a látogatásnak, a türelem célra vezet, előbb-utóbb elvégezhető a beavatkozás és a csemete kedvét sem vettük el a fogorvostól. Szánjunk időt és energiát az elején, meghozza gyümölcsét a türelmünk és könnyebb lesz a későbbiek során a szükséges kezelések elvégzése gyermekünk szájában!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!