2020

Fog-Blog

Hogyan hat az egészséges táplálkozás a fogainkra?

Gondolkodtál már azon, hogyha egészségesen táplálkozol, sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét, halat, tejterméket, magvakat eszel, milyen hatással vannak ezek az élelmiszerek a fogaidra? Léböjt kúra során milyen ingereknek vannak kitéve a fogaid? Mindkét esetben az ételek illetve az italok erős savhatásúak, melyek komoly sérüléseket okoznak a fogzománcon. A nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, az ásványvíz is tartalmaznak savat, ezek a savas étkek megtámadják a fogzománcot és eroziót okozhatnak a fogak felületén és erősen megnövelik a szuvasodás kockázatát.

Károsító hatása van a citrusféléknek, az almának, a savanyú káposztának, az energia italoknak, a céklának, a paradicsomnak, az aludttejnek, a joghurtnak, az ásványvíznek, a kólának. A bennük lévő citromsav, foszforsav, tejsav, ecetsav, karbonsav, erős maró hatása zománcsérüléseket vált ki a rágófelszíneken. A élelmiszerek ph értéke is befolyásolja az eróziót, minél lugosabb kémhatású az élelmiszer, annál kevésbé ártó a fogazatra nézve. Mi a megoldás? Mit lehet tenni, ha böjtöni szeretnénk, vagy, ha az egészséges élelmiszerek fogyasztását helyezzük előtérbe? A legbiztonságosabb, legegészségesebb innivaló a fogak szempontjából a csapvíz, vagy, ha mást szeretnénk fogyasztani tanácsos szívószál használata, vagy az ivás után ki kellene öblíteni a szánkat, hogy visszaállítsuk az eredeti ph-t és legalább fél órát várni a fogmosással. Csökkenthetjük a savas hatást, ha étkezés után semlegesítő tejterméket eszünk, pl egy szelet sajtot vagy túrót. Fogainkat védhetjük még a sok rágással, amely mechanikusan mossa fogat és hozzájárul a fokozott nyáltermeléshez, így nemcsak a rágás maga, de a nyál is az erózió ellen dolgozik. Tehát van megoldás, csak nagyon fontos körültekintőnek lenni, vannak olyan fogkrémek, melyek erősítik a zománcot és ezzel is védelmet nyújtanak a saverozióval szemben is. További kérdéseiddel fordulj rendelőnk szakorvosaihoz!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!