Fog-Blog

Végezhető fogorvosi beavatkozás a terhesség alatt?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a terhesség alatt végezhető-e fogorvosi kezelés, kaphat-e a várandós érzéstelenítőt, lehet-e fogat eltávolítani, gyökérkezelni ebben az időszakban, nem káros-e a kicsire ilyenkor az amalgámtömés cseréje, lehet-e fájdalomcsillapítót, antibiotikumot szednie a kismamának, készülhet-e RTG felvétel?

A terhesség alatt az anya szervezetében nagy változások mennek végbe, a pocakjában fejlődő magzat kifejlődése során másképpen hatnak a kezelések, gyógyszerek a picire is, ezért kell átgondolni a beavatkozás menetét.

A terhesség 3 szakaszra osztható, az első szakasz a fogamzástól a 14. hétig tart. Ebben az időszakban ha lehet minden kezelést halasztani érdemes, hiszen a magzat ebben az intervallumban a légérzékenyebb a külső hatásokra. Természetesen az akut panaszokat, gyulladásokat fertőzéseket gyógyítanunk kell, hiszen a kórokozók a véráram útján a magzatba is bekerülhetnek.

Szükségessé válhat a pontos diagnózis felállításához RTG felvétel készítése, bár a vizsgálatok szerint a sugárdózis minimális, a kutatások nem mutatnak ki súlyosabb hatást, mégis kerülni kell ezt a beavatkozást, ha lehet a teljes terhesség alatt.

Azonban ebben az időszakban is az lekerülhetetlen kezeléseket végre kell hajtani, ekkor érzéstelenítő adása válhat szükségessé, amely szintén átjut a babához, de az alkalmazott dózis nem károsítja a magzatot.

A második szakasz a terhesség 24. hetéig tart, ez a szakasz a legbiztonságosabb a fogászati kezelések elvégzésére. A 29. hét után következik a harmadik szakasz, amelyben a megnövekedett pocak miatt figyelni kell, hogy kismama ne legyen túl hosszú ideig azonos pozícióban. A panaszok alapján néha elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, amely szintén bejuthat a magzat vérkeringésébe, de sokkal nagyobb veszélyt jelenthet, ha elmarad a gyógyszeres kezelés, mintha azokat megkapja a kismama.

A fájdalomcsillapítás fontos feladat a várandósság alatt fellépő fájdalom enyhítésére, amely csillapítására ebben a szakaszban csak a paracetamol alkalmazható, kerülendő az aszpirin bevétele.

Az amalgámtömések cseréjét is célszerű a harmadik trimeszter idejére halasztani. Minden esetben fontos, hogy a fogorvos tudjon a terhességről, hogy figyelembe tudja venni a kezelések beosztásánál.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával