2020

Fog-Blog

Végezhető fogorvosi beavatkozás a terhesség alatt?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a terhesség alatt végezhető-e fogorvosi kezelés, kaphat-e a várandós érzéstelenítőt, lehet-e fogat eltávolítani, gyökérkezelni ebben az időszakban, nem káros-e a kicsire ilyenkor az amalgámtömés cseréje, lehet-e fájdalomcsillapítót, antibiotikumot szednie a kismamának, készülhet-e RTG felvétel? A terhesség alatt az anya szervezetében nagy változások mennek végbe, a pocakjában fejlődő magzat kifejlődése során másképpen hatnak a kezelések, gyógyszerek a picire is, ezért kell átgondolni a beavatkozás menetét. A terhesség 3 szakaszra osztható, az első szakasz a fogamzástól a 14. hétig tart. Ebben az időszakban ha lehet minden kezelést halasztani érdemes, hiszen a magzat ebben az intervallumban a légérzékenyebb a külső hatásokra. Természetesen az akut panaszokat, gyulladásokat fertőzéseket gyógyítanunk kell, hiszen a kórokozók a véráram útján a magzatba is bekerülhetnek.

Szükségessé válhat a pontos diagnózis felállításához RTG felvétel készítése, bár a vizsgálatok szerint a sugárdózis minimális, a kutatások nem mutatnak ki súlyosabb hatást, mégis kerülni kell ezt a beavatkozást, ha lehet a teljes terhesség alatt. Azonban ebben az időszakban is az lekerülhetetlen kezeléseket végre kell hajtani, ekkor érzéstelenítő adása válhat szükségessé, amely szintén átjut a babához, de az alkalmazott dózis nem károsítja a magzatot. A második szakasz a terhesség 24. hetéig tart, ez a szakasz a legbiztonságosabb a fogászati kezelések elvégzésére. A 29. hét után következik a harmadik szakasz, amelyben a megnövekedett pocak miatt figyelni kell, hogy kismama ne legyen túl hosszú ideig azonos pozícióban. A panaszok alapján néha elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, amely szintén bejuthat a magzat vérkeringésébe, de sokkal nagyobb veszélyt jelenthet, ha elmarad a gyógyszeres kezelés, mintha azokat megkapja a kismama. A fájdalomcsillapítás fontos feladat a várandósság alatt fellépő fájdalom enyhítésére, amely csillapítására ebben a szakaszban csak a paracetamol alkalmazható, kerülendő az aszpirin bevétele. Az amalgámtömések cseréjét is célszerű a harmadik trimeszter idejére halasztani. Minden esetben fontos, hogy a fogorvos tudjon a terhességről, hogy figyelembe tudja venni a kezelések beosztásánál.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!