2020

Fog-Blog

Mit kell tudni a fogkefékről?

A fogkefe a legfontosabb és legelterjedtebb eszköze a szájhigiéniának, két csoportját ismerjük: vannak kézi és gépi fogkefék. Ma a sörték többnyire műanyagból készülnek, korábban találkozhattunk állati sörtéből készültekkel is, de ezek a nedvesség hatására megduzzadtak felpuhultak és hajlékonnyá váltak, a sörték vége sokszor szétnyílt, így kevésbé volt hatékony a tisztító hatása, gyakrabban fertőződhetek meg a lerakódott baktériumok miatt. A lepedéket leghatékonyabban a kis fejű, egyforma hosszúra levágott és lekerekített végű műanyag sörtéjű fogkefével távolíthatjuk el. A sörték keresztmetszete és keménysége szerint megkülönböztethetünk kemény, közepesen kemény és puha fogkefét. A kemény fogkefe komoly fognyaki és ínysérülést okozhat, ezért nem ajánlatos. A lepedéket leghatékonyabban a középkeménységű kefével lehet eltávolítani, a puha fogkeféket a fogínysorvadásban szenvedőknek ajánljuk, a fognyaki érzékenység miatt. A sörték kialakítása lehet fűrészfogszerű, amely jobban behatol a fogközökbe, lehet csoportos elrendezésű, amely a ritkább fogazatnál alkalmas a tisztításra, lehetnek a középső sörtecsomók rövidebbre vágva, amelyek a fogszabályozót viselők fogaihoz a legjobb választás, lehetnek un. háromdimenziósak , amelyek egyaránt alkalmasak a fogak és az íny ápolására, az íny masszírozására. Vannak olyan kefék, amelyeken indikátoros sörtéket találunk, ezek más színűek és a használat közben kopnak, ezzel jelzik, hogy a fogkefe cseréje aktuális.. Általában 3 havonta ajánlatos fogkefét cserélni, ha csak egy kefét használunk, de mivel fontos a száraz fogkefe használata minden alkalommal, így minimum 2 kefe párhuzamos alkalmazása a legjobb megoldás. A fogkefe nyele akkor megfelelő, ha a fogak minden oldalához könnyedén hozzáférhetünk, nem csúszik, nem túl vastag, kényelmesen fogható, könnyedén forgatható. A fogkefék másik csoportja a gépi fogkefék, amelyek feje kőralakú, három sorban vannak a különböző átmérőjű és különböző színű csomók, és körkörös mozgásával lényegesen jobban hozzá férhetők a fogak felszínei, és folyamatos 2 perces fogmosást tudunk vele végezni. Ezek a fogkefék mindenki számára előnyösek, tisztító hatásuk magasan felülmúlja a kézi fogkefék tisztító hatását.

Az újabb generációs kefék már rezgőfejesek, amelyek még hatékonyabbak a lepedék eltávolításában, hatékonyabb a dörzsölő hatásuk jelentősebb lepedékcsökkenést okozva. Járulékos fogtisztító eszköz a fogselyem, amely a frontfogak területén segít a fogközök maradéktalan tisztán tartásában, ezek lehetnek viaszoltak és simák. A superflossnak nevezett fogselyem a sínezett fogak közötti területen, vagy a hídpótlások hézagfogai alatt lévő felületén alkalmazhatók. A fogköztisztító kefék a rágófogak egymás felé néző felszínét takarítják le a legjobban, ezek a rések méretének megfelelően választhatók ki.. Találunk még fogsortisztító kefét is, amely a protézisek tisztán tartásához elengedhetetlen. A fogkefe és az egyéb fogtisztító eszköz kiválasztásában a fogorvos és a dentálhigiénikus tud megfelelő tanácsot adni a pácienseknek egyénre szabottan, a fogmosás technikáját is ők tudják megmutatni és megtanítani.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!