2020

Fog-Blog

Mit kell tudni a fogkefékről?

A fogkefe a legfontosabb és legelterjedtebb eszköze a szájhigiéniának, két csoportját ismerjük: vannak kézi és gépi fogkefék. Ma a sörték többnyire műanyagból készülnek, korábban találkozhattunk állati sörtéből készültekkel is, de ezek a nedvesség hatására megduzzadtak felpuhultak és hajlékonnyá váltak, a sörték vége sokszor szétnyílt, így kevésbé volt hatékony a tisztító hatása, gyakrabban fertőződhetek meg a lerakódott baktériumok miatt.

A lepedéket leghatékonyabban a kis fejű, egyforma hosszúra levágott és lekerekített végű műanyag sörtéjű fogkefével távolíthatjuk el. A sörték keresztmetszete és keménysége szerint megkülönböztethetünk kemény, közepesen kemény és puha fogkefét.

A kemény fogkefe komoly fognyaki és ínysérülést okozhat, ezért nem ajánlatos. A lepedéket leghatékonyabban a középkeménységű kefével lehet eltávolítani, a puha fogkeféket a fogínysorvadásban szenvedőknek ajánljuk, a fognyaki érzékenység miatt.

A sörték kialakítása lehet fűrészfogszerű, amely jobban behatol a fogközökbe, lehet csoportos elrendezésű, amely a ritkább fogazatnál alkalmas a tisztításra, lehetnek a középső sörtecsomók rövidebbre vágva, amelyek a fogszabályozót viselők fogaihoz a legjobb választás, lehetnek un. háromdimenziósak , amelyek egyaránt alkalmasak a fogak és az íny ápolására, az íny masszírozására. Vannak olyan kefék, amelyeken indikátoros sörtéket találunk, ezek más színűek és a használat közben kopnak, ezzel jelzik, hogy a fogkefe cseréje aktuális.. Általában 3 havonta ajánlatos fogkefét cserélni, ha csak egy kefét használunk, de mivel fontos a száraz fogkefe használata minden alkalommal, így minimum 2 kefe párhuzamos alkalmazása a legjobb megoldás.

A fogkefe nyele akkor megfelelő, ha a fogak minden oldalához könnyedén hozzáférhetünk, nem csúszik, nem túl vastag, kényelmesen fogható, könnyedén forgatható.

A fogkefék másik csoportja a gépi fogkefék, amelyek feje kőralakú, három sorban vannak a különböző átmérőjű és különböző színű csomók, és körkörös mozgásával lényegesen jobban hozzá férhetők a fogak felszínei, és folyamatos 2 perces fogmosást tudunk vele végezni. Ezek a fogkefék mindenki számára előnyösek, tisztító hatásuk magasan felülmúlja a kézi fogkefék tisztító hatását.

Az újabb generációs kefék már rezgőfejesek, amelyek még hatékonyabbak a lepedék eltávolításában, hatékonyabb a dörzsölő hatásuk jelentősebb lepedékcsökkenést okozva.

Járulékos fogtisztító eszköz a fogselyem, amely a frontfogak területén segít a fogközök maradéktalan tisztán tartásában, ezek lehetnek viaszoltak és simák. A superflossnak nevezett fogselyem a sínezett fogak közötti területen, vagy a hídpótlások hézagfogai alatt lévő felületén alkalmazhatók. A fogköztisztító kefék a rágófogak egymás felé néző felszínét takarítják le a legjobban, ezek a rések méretének megfelelően választhatók ki.. Találunk még fogsortisztító kefét is, amely a protézisek tisztán tartásához elengedhetetlen.

A fogkefe és az egyéb fogtisztító eszköz kiválasztásában a fogorvos és a dentálhigiénikus tud megfelelő tanácsot adni a pácienseknek egyénre szabottan, a fogmosás technikáját is ők tudják megmutatni és megtanítani.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával