2020

Fog-Blog

Mit tegyek, tehetek, ha eltávolították a fogam?

A foghúzás történhet egyszerűen, de történhet feltárásból, műtéti úton. Mindkét esetben hasznos dolog pár jó tanácsot betartani.

A húzás helyén a sebben vérrög képződik amely lezárja azt az üreget, amelyet korábban a fog töltött ki. Ez a vérrög biztosítja hogy a sebgyógyulás gyors és fájdalommentes legyen. Ha a vérrög kiesik a sebből, az üreg szabaddá válik, amibe könnyen belerakódnak nem kívánatos dolgok, amelyek a seb gyulladását okozhatják. Ez fájdalommal, néha arcduzzanattal járhat. Ilyenkor célszerű felkeresni a fogorvost, hogy enyhítse a fájdalmat és a gyulladást akár a kihúzott fog helyén. Súlyosabb esetben antibiotikum és fájdalomcsillapító segítségével. A panaszmentes sebgyógyulás érdekében néhány „ útravaló”.

Amennyiben foghúzás után tampon kerül a sebre, azt 15 percig folyamatosan szorítani kell ráharapással, közben a termelődött nyálat nyugodtan le lehet nyelni. 15 perc elteltével a tampont ki kell venni a szájból és el kell dobni.

Amit nem szabad foghúzás után

 • tejes dolgot fogyasztani (tej, joghurt, kefir, túró, tejföl, stb., még tejes dolgot tartalmazó ételt italt sem!) 2 napig
 • öblögetni, köpködni, a sebet a nyelvvel simogatni, piszkálni, szívogatni (a nyál kiköpködése is szívóhatást gyakorol a sebre!)
 • kerülendő a prézlis étel, a rizs, az apró magok a buborékos ital
 • nem szabad hajolgatni, erőlködni, cipekedni, emelgetni (kisgyerekeket sem!), sportolni 4-5 napig
 • 3 óra hosszan tilos vízszintes testhelyzetbe lefeküdni, mert vérzést okozhat
 • felső rágófog eltávolítása után 4-5 napig tilos az erőteljes orrfújás, tüsszentés az arcüreg közelsége miatt (megnyílása előfordulhat). Ezt úgy érezzük meg ha iváskor a folyadék az orrunkba megy, vagy orrfujás közben érezzük a levegőt a szánkban
 • enni csak a zsibbadás teljes elmúlása után lehet
 • ha a fogorvos javasolja, kívülről jegelni kell az arcot a húzás területén, óránként 5-10 percet
 • fogeltávolítás napján nem szabad alkoholt fogyasztani
 • csókolózni 10 napig nem szabad, de nem is kellemes
 • az alsó bölcsességfogak műtéti eltávolítását követően kialakulhat szájzár, amelyet enyhe, az ujjaink segítségével történő nyitogatással oldani lehet.

Amit fontos tenni

 • kötelező a fogmosás már a húzás napján is, a kihúzott fog körül fontos hogy tiszta legyen a szomszédos fog, ne maradjon a seb közelében lepedék, de ilyenkor az öblítést el kell hagyni
 • fertőtlenítő folyadékkal csak a fogorvos utasítása esetén szabad öblögetni a megadott oldattal és mennyiségben
 • varratok eltávolítása (ha történt ilyen),legkorábban 5 nap múlva lehetséges, ha közben kiesik varrat, az nem gond.

Amennyiben panaszai vannak, keresse fel minél korábban személyesen vagy telefonon fogorvosát a probléma enyhítése érdekében!

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával