2020

Fog-Blog

Mikor kezdődjön a fogszabályozás?

Gyakori kérdés a fogazati rendellenesség felismerése esetén, hogy mely kórban érdemes a kezelést megkezdeni? A tejfogazat idején, a fogváltáskor, vagy jó megvárni a teljes maradó fogazat meglétét?
A modern szemlélet szerint, van olyan rendellenesség, amelynek gyógyítását már a tejfogazatnál indokolt megkezdeni, ezért fontos, hogy a gyermeket már korán elvigyük fogorvoshoz, mert így idejében felfedezésre kerül a fogazati rendellenesség a szuvasodás felismerése mellett, a kisgyermek megszokja a légkört, az „illatokat”, a hangokat a fogorvost, az asszisztenciát, megismerkedik az eszközökkel, az anyagokkal és nem fog „rettegni” a kezeléstől, amikor az esetleg szükségessé válik.
Ha indokolt a fogszabályozó kezelés, előtte nagyon fontos a szuvas fogak megtömése, rendbe tétele, az ínygyulladás megszüntetése, az elszíneződések javítása. A fogszabályozás alatt könnyebben romolhatnak a fogak, begyulladhat az íny, amennyiben nem megfelelő a fogak és az íny  ápolása. A fix készülék speciális fogkefét igényel, a kivehető készülék tisztítása szájon kívül, „fütyülve” történik. A szabálytalanság meghatározza a kezelés módját, sokszor ép, egészséges fogat is ki kell húzni a cél elérése érdekében, ha ezt nem engedi meg a szülő, nem lesz eredményes a szabályozás. Előfordul, hogy egy készülék nem elegendő a kezeléshez, ezért később újabb készülék válhat szükségessé. A fogakra ragasztott készülék készülhet fémből, vagy esztétikus, fogszínű anyagból, lehet a fog belső, nyelv felőli oldalára is rögzíteni. Így szinte nem is látható az „idegen” számára, hogy valami történik a szájban. Ez a fajta készülék az első időben kellemetlenebb a nyelvnek, de idővel megszokja az új helyzetet. Javaslom a korai fogorvosi vizsgálatot, tájékozódást mind a kezelés menetéről, a várható költségekről, esetleges fájdalmakról, az eredményről, hogy át lehessen gondolni a nagy műveletet, erőt tudjon az ember gyűjteni és türelemmel viselje a megpróbáltatásokat.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!