2020

Fog-Blog

Mi történik nálunk a barázdazárás során?

Barázdazárást az első nagyőrlő fogakon szükséges a szuvasodás megelőzése céljából elvégezni. Sok szülő nem tudja, pedig nagyon fontos, hogy az első maradó rágófogak 6 éves kor körül bújnak elő az utolsó tejőrlő mögött, nem előzi meg az előtörést foghullás. Rágófelszínük lehet nagyon zegzugos, árkokkal tarkított, ahol könnyen megtelepedhetnek azok a bacik, amelyek szuvasodást okoznak. Ezeket a fogakat már nem „váltjuk” le, így megőrzésük nagyon fontos lenne. Ehhez nyújt segítséget a barázdazárás.

Brarázdazárás

A kezelés  célja a mély árkok elzárása, amely teljesen fájdalommentes folyamat, nincs fúrás, csak a kezelés alatt nyitva kell tartani a gyerkőcöknek a  szájukat. Először megvizsgáljuk a kezelendő fogakat, majd megtisztítjuk azokat egy kis kefével, pasztával, ezt követően lehet még öblíteni. A tisztítás után már hosszabb ideig nyitott szájjal kell végig ülni a folyamatot, a fogat izoláljuk papírvatta rolnival, a felső fogaknál csak a fog külső oldalánál, az alsó fogaknál kívül és a nyelv felől is teszünk a szájba vatta rolnit, mivel fontos, hogy a kezelendő fog ne érintkezzen a nyállal. Ezután lemossuk a fogat egy kis tisztító folyadékba mártott vattagombóccal, leszárítjuk levegővel, „megfestjük” kék zselével, ezt 20 másodperc után vízzel alaposan leöblítjük. Ez a zselé kezeli elő a fogat, hogy a barázdazáró anyagot stabilan rögzíteni tudjuk a foghoz. Leszárítjuk a fogat levegővel, bekenjük „ragasztóanyaggal”, majd befolyatjuk a barázdazáró anyagot a rágófelszín mély barázdáiba, ezt megvilágítjuk kék fényű lámpával és kész a kezelés. Kivesszük az izoláló rolnikat a gyerekek szájából, majd végre lehet alaposan kiöblíteni a szájat. Egy kék papírral ellenőrizzük, hogy nem kényelmetlen-e a tömés, ha kell egy kis polírozóval elveszünk belőle.

Fontos tudni, hogy ez az anyag a rágás során kopik, évente ellenőrizni kell, ahol esetleg kikopott, ki  kell javítani, hogy a szuvasodás elleni védelem folyamatos legyen.

Azoknál a gyerekeknél, akik már 3-4 éves koruk óta rendszeresen  jártak fogorvosnál, ültek a „varázsszékben”, megtapasztalták a rendelő légkörét, „illatait”, zajait, a személyzetet, tudják, hogy ki kell nyitni a szájukat, egy kis tükörrel belenéz a fogorvos, azoknál egy barázdazárás nem jelent különösebb izgalmat.

Érdemes élni a szuvasodás megelőzése érdekében ezzel a lehetőséggel, nem szabad kihagyni ezt az egyszerű kezelést, hiszen a rágófogainkra még nagyon sokáig szükségünk van!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!