2020

Fog-Blog

Tudod milyen hatása van a refluxnak  a fogakra, nyálkahártyára?

Sajnos nagyon sok ember szenved ettől a betegségtől, ezért néhány tanáccsal szeretnénk segíteni a fogak, a szájnyálkahártya épségének megőrzését. reflux hatása a fogakra Reflux esetén a gyomor és a szájüreg között lévő nyelőcső alsó záróizma nem zár rendesen, a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe, felmarja annak nyálkahártyáját, de eljuthat a szájüregbe, ahol kárt tesz a fogakban és a száj nyálkahártyáján is. Amikor ülünk vagy állunk, a gravitáció megakadályozza, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe visszajusson. Lefekvéskor a gyomor függőleges helyzetből vízszintes helyzetbe kerül, ekkor már csak a nyelőcső alsó záróizma tudja meggátolni a sav visszafolyását. A refluxos betegeknél ez az izom nem zár rendesen, így nem képes a savat a gyomorban tartani. A sav bejut a nyelőcsőbe, felmarja azt, fájdalmas gyomorégést, nyelőcsőgyulladást okozva, melyet gyakran köhögés, nyelési nehézség, torokköszörülés kísér. A sav szájüregbe jutása miatt, elsősorban a nagy őrlőfogak és a felső metszőfogak belső felszínén láthatók felmaródások. Sokszor csak a fogorvos veszi észre a jeleket, a páciens nem is tud róla, hogy refluxa van, bár köhécsel, krákog, nyelési panaszokat már tapasztal. Normál esetben a száj ph értéke 7, tehát semleges, reflux esetén a gyomorsav hatására ez az érték lecsökken, savas lesz a ph, mely fogínygyulladást okoz, tartós savas közegben a fogzománcból kioldódnak az ásványi anyagok, a fogak kevésbé lesznek ellenállóak a mechanikai hatásokkal szemben. Ha a ph értéke 5,5  alá esik, ez a folyamat felgyorsul. A gyomorsav ph értéke 2-es. Tartós savas közegben fogszuvasodás alakulhat ki, amely folyamat visszafordíthatatlan, további károsodás elkerülése érdekében a fogakat koronával lehet csak megvédeni. Tanácsaink: A reflux betegségben szenvedők pácienseknek fokozott figyelmet kell fordítani a helyes és rendszeres fogápolásra, szájápolásra. Ajánlott a fluoridtartalmú fogkrém és savmegkötő öblögetők használata, heti fluorid gél alkalmazása, tilos fehérítő fogkrémmel fogat mosniuk, kerülendők a savas ételek fogyasztása (gyümölcslevek, cola, szénsavas, alkoholos italok, egyes gyümölcsök, C-vitamin rágótabletta). Ha mégis ilyen ételeket eszik, iszik valaki,  ezek után nem szabad azonnal fogat mosni! Gyakran tanácsos a nap folyamán vízzel öblögetni, hogy a savas hatás enyhüljön. Olyan ételeket, italokat érdemes fogyasztani, amelyek semlegesítik a savas ételeket, italokat. Ilyen pl a tej. A fogínygyulladás tüneteit gyulladáscsökkentő öblögetőkkel lehet karbantartani. Reméljük hasznosak tanácsaink, segítik a refluxos páciensek fogait, szájnyálkahártyáját megvédeni, a savas hatást enyhíteni.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!