2020

Fog-Blog

Tudod mit jelent az „aranymetszés elve” a fogászatban?

Az aranymetszés, vagy isteni arány,  egy régóta ismert és csodált arány, jelen van életünkben, még akkor is, ha nem figyelünk fel rá,  egy szakaszt úgy bont két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz, mint a nagy az egészhez. Ezt a 1,618 irracionális számmal tudjuk kifejezni. Az aranymetszés egy olyan arányosság, ami a természetben és a művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az asszimmetria között, ez az arány felismerhető, pl az emberi testen, a csigák mészvázán, a Fibonacci számsoron,  a napraforgó tányérján. Aranymetszés a 2-es, a 10-es és a 16-os számrendszer. Az elektronika alapvetően a 2-es számrendszerre épül, az elektronikus műszerek a 10-es számrendszerben mérnek, a 16-os számrendszert használják a memóriacímzésre. aranymetszés a fogászatban Az emberek matematikájának ez az alapja évezredek óta. Az aranymetszés szabályai felfedezhetők a testen, az arcon: minden embernek 2 szeme, 2 orrlyuka, 2 füle, 2 keze, 2 lába, 2 tüdeje, 2 veséje, 2 örökítő szerve van. A testen 10 kézujj és 10 lábujj található, 6 érzékszervünk van. Leonardo volt az első, aki megmérte az ember csontszerkezetének pontos arányait, s kimutatta, hogy az emberi test építőkövekből áll, amelyek arányszáma megegyezik a phi-vel, valamennyien két lábon járó emlékművei vagyunk az aranymetszésnek. A phi szám a Fibonacci számból vezethető le, ez arról híres, hogy az egymást követő számok összege megegyezik az utánuk jövővel és az egymás melletti számok hányadosa mindig 1,618-at tesz ki. fibonacci A fogászatban az aranymetszést Levin alkalmazta, a szemfog, a kismetsző és a nagymetsző fogak szélességének arányaira. A szemfog szélessége 0.6, a kismetszőé 1,0, a nagymetszőé 1.6. Sok olyan mosoly van, amely nem illeszkedik ehhez az arányhoz, de kiindulópontnak szolgál a mosolytervezésnél a szájüregi helyreállításokhoz.   

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!