2020

Fog-Blog

Allergiásoknak néhány jó tanács!

Környezetemben sok légúti allergiás ember van, akik közül többen tapasztalták már, hogy allergiás panaszaik – főleg allergiaszezonban – olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetükben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Keresztallergia A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti kémiai szerkezeti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyik legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Jellemző keresztallergia még a parlagfű-paradicsom, a parlagfű-uborka, a parlagfű-sárgadinnye is. A légúti allergia legismertebb tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, a torokkaparás és rosszabb esetben az asztmatikus panaszok. Mindez tulajdonképpen egy helyi gyulladásos elváltozás következménye, ami nyálkahártya-duzzanattal, váladékképződéssel és viszketéssel jár együtt. Keresztallergia esetén a szájüregben kellemetlen viszkető érzés tapasztalható, megduzzadhat az ajak, a nyelv, a torok. Ha a keresztallergiát okozó ételeket kihagyjuk az étrendből, a kellemetlen tüneteket enyhíteni tudjuk. Nem könnyű ezekről a finomságokról lemondani! A hűsítő görögdinnyéről, az édes paradicsomról, a fincsi uborkáról nehéz lemondani a napi étkezés során, hiszen ezek szuperélelmiszerek, amelyek nagyon hasznosak egészségünk, fiatalságunk megőrzésében. Mi A megoldás? Viseljük a kellemetlen tüneteket? Ne együnk ezekből a finomságokból? Megoldást jelenthet az immunterápia, mivel az allergia a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek zavara. Ma az immunterápia a gyakorlatban szélesebb körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség „természetes lefolyását” megváltoztassa, lefékezze. A specifikus immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz, jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!