2020

Fog-Blog

Mit érdemes tudni a fogak felépítéséről?

Fogainknak három alapvető része van: a korona, a fog látható része a szánkban, a fognyak, az a rész, ahol az íny kezdődik, a gyökér, a csontban lévő rész. Maga a fog zománcból, dentinből, fogbélből és cementből épül fel, a foggyökérhártya rögzíti a fogat az állcsontban. A fogkoronát zománcréteg fedi, mely a fognyak felé vékonyodik, fő feladata, hogy védje a fog belső szöveteit és, hogy felfogja a harapás és a rágás erőteljes hatását. Meglehetősen kemény, kristályos ásványokból álló szövet, melyben idegvégződések, erek, nyirokkeringés nincsen, tehát „halott” szövet. A rágófogak felületén, az apró barázdákban, résekben vékonyabb, melyekben könnyebben megreked az étel, a lepedék, ezek a részek hajlamosak leginkább a szuvasodásra, alaposabb tisztítást igényelnek. A fog színe a zománcréteg vastagságától függ, ha vékonyabb jobban áttűnik rajta az alatta lévő dentin sárgásabb színe.Ha lekopik, szabaddá válik az alatta lévő dentin, mely érzékennyé válhat. A zománc szuvasodása még panaszt nem okoz, szabadszemmel nem is látható, de fogorvosi vizsgálat során már észrevehető. Fogak felépítése Közvetlenül a zománc alatt található a dentin, amely lenyúlik a foggyökérig, ez alkotja a fog legnagyobb részét, színe sárgás, a zománcnál puhább. A dentinben vannak idegvégződések, ez „élő” szövet, a hőmérséklet változást kisebb-nagyobb mértékben jelzi. Ha eléri a szuvasodás ezt a szövetet, nagyon gyors lefolyású lesz a folyamat, már panasz is okoz, hideg, meleg, édes érzékenység tapasztalható. A dentin szuvasodása a fog rágófelszíni részén már korán látható elszíneződést okoz, a két fog közötti részen azonban sokáig nem látható csak a fogorvosi vizsgálat deríti fel, a páciens számára csak akkor érezhető, ha „beszakad” a teteje és az étel megreked az üregben. A fog központi része az idegekkel, erekkel átszőtt fogbél, amely rendkívül érzékeny, ingerekre fájdalomjelzéseket küld az agyba. Mélyebb szuvasodás esetén a kezdeti stádiumban megpróbál „védekezni”, kezeletlen esetben elhalhat az ideg, amelynek következménye a gyökérkezelés, gyökértömés a fog megtartása érdekében. A fog állcsontban lévő gyökéri részét cement fedi, amely a foggyökérhártyával kapcsolódik az állkapocscsonthoz. Ez védi a foggyökeret, ahogy a zománc a fogkoronát, bár nem olyan kemény. A cement egész életünk során termelődik, ínyvisszahúzódás esetén szabaddá, válik kopással szemben kevéssé ellenálló, erős dörzsölés elkoptatja. A fogínysorvadás miatt szabaddá váló cement szuvasodhat, az idegcsatorna közelsége miatt, kopása, vagy szuvasodása miatt elhalhat a fog, sajnos sok esetben panaszmentesen. A foggyökérhártya rögzíti a fogat az állkapocsban, lefutása olyan, hogy rágáskor a csontra húzóerőként tevődik át a terhelés. Gyulladás, fertőzés hatására elpusztulhat, vagy sérülhet, ennek következtében a fog meglazulhat, a páciens elveszítheti azt.    

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!