Fog-Blog

Hatással van a genetika a szuvasodásra?

Kétségtelen, hogy a szuvasodás nem öröklődő megbetegedés! Vannak azonban olyan hajlamosító tényezők, melyek örökölhetők, így a szuvasodásra való hajlam nagyobb lehet, mint az átlag. Ilyen tényezők az alkat, a fogak alakja, anatómiai adottságai, a zománc szerkezete, ezek mind örökölhetők. A táplálkozási szokások ugyan nem örökölhetők, de a családon belül  a szájflóra kialakulásában fontos szerepet kapnak, mely meghatározó a szuvasodás szempontjából.

Örökölhető a rossz fog?

A hosszúkás koponyájú, keskenyebb állcsontú egyéneknél gyakrabban van fogtorlódás, gyengébb a rágóizomzatuk, rágóerejük, így könnyebben alakul ki náluk szuvasodás, hiszen a torlódott fogak tisztítása nehezebb, a nyelv, az arc izomzatának tisztító hatása kisebb. A szélesebb koponyájú emberekre a szélesebb állcsont, erősebb rágóizomzat, határozottabb rágás jellemző. Az utóbbiaknál a jobb rágás, jobb fogtisztítást is hoz létre, gyakran hézagosabb fogazattal rendelkeznek, amelyet jobban lehet tisztán tartani. 

Vannak olyan „fajtabeli” sajátosságok is, melyek a szuvasodási hajlammal összefüggésbe hozhatók, a fogak méretét fajtára jellemzőnek tekintjük, pl. az eszkimóknál, a mongoloknál, a kínaiaknál a japánoknál a frontfogak lapát alakúak, a szájpadlás felőli részén mély barázdát találunk rajtuk. Ez kedvezőbb a szuvasodás kialakulásában. A fogak nagyságbeli rendellenességei genetikusan és fajták szerint meghatározottak, a férfiak fogai általában nagyobbak, mint a nőké. Az alaki  eltérések is meghatározzák a szuvasodási hajlamot, hiszen a rágófogak barázdái, gödröcskéi  rizikós területek, mivel nincs öntisztulásuk, szemben a külső és belső fogfelszínekkel, melyeket a nyelv, az orca evés és beszéd közben folyamatosan súrol és tisztít. 

A zománchibák, a fog szerkezeti elváltozásai szintén szuvasodás hajlamosító tényezők, a gyengébb, vagy sérült zománc felszín kevésbé ellenálló a kórokozóknak.  Fejlődési rendellenesség érintheti mind a tej-, mind a maradó fogakat. A maradó fogak szerkezeti zavarai többnyire öröklődő, familiáris eredetű betegségek. A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy a szuvasodás nem örökölhető, de az örökletes tulajdonságok hatással vannak fogaink egészségére!

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával