2020

Fog-Blog

Hatással van a genetika a szuvasodásra?

Kétségtelen, hogy a szuvasodás nem öröklődő megbetegedés! Vannak azonban olyan hajlamosító tényezők, melyek örökölhetők, így a szuvasodásra való hajlam nagyobb lehet, mint az átlag. Ilyen tényezők az alkat, a fogak alakja, anatómiai adottságai, a zománc szerkezete, ezek mind örökölhetők. A táplálkozási szokások ugyan nem örökölhetők, de a családon belül  a szájflóra kialakulásában fontos szerepet kapnak, mely meghatározó a szuvasodás szempontjából.

Örökölhető a rossz fog?

A hosszúkás koponyájú, keskenyebb állcsontú egyéneknél gyakrabban van fogtorlódás, gyengébb a rágóizomzatuk, rágóerejük, így könnyebben alakul ki náluk szuvasodás, hiszen a torlódott fogak tisztítása nehezebb, a nyelv, az arc izomzatának tisztító hatása kisebb. A szélesebb koponyájú emberekre a szélesebb állcsont, erősebb rágóizomzat, határozottabb rágás jellemző. Az utóbbiaknál a jobb rágás, jobb fogtisztítást is hoz létre, gyakran hézagosabb fogazattal rendelkeznek, amelyet jobban lehet tisztán tartani. 

Vannak olyan „fajtabeli” sajátosságok is, melyek a szuvasodási hajlammal összefüggésbe hozhatók, a fogak méretét fajtára jellemzőnek tekintjük, pl. az eszkimóknál, a mongoloknál, a kínaiaknál a japánoknál a frontfogak lapát alakúak, a szájpadlás felőli részén mély barázdát találunk rajtuk. Ez kedvezőbb a szuvasodás kialakulásában. A fogak nagyságbeli rendellenességei genetikusan és fajták szerint meghatározottak, a férfiak fogai általában nagyobbak, mint a nőké. Az alaki  eltérések is meghatározzák a szuvasodási hajlamot, hiszen a rágófogak barázdái, gödröcskéi  rizikós területek, mivel nincs öntisztulásuk, szemben a külső és belső fogfelszínekkel, melyeket a nyelv, az orca evés és beszéd közben folyamatosan súrol és tisztít. 

A zománchibák, a fog szerkezeti elváltozásai szintén szuvasodás hajlamosító tényezők, a gyengébb, vagy sérült zománc felszín kevésbé ellenálló a kórokozóknak.  Fejlődési rendellenesség érintheti mind a tej-, mind a maradó fogakat. A maradó fogak szerkezeti zavarai többnyire öröklődő, familiáris eredetű betegségek. A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy a szuvasodás nem örökölhető, de az örökletes tulajdonságok hatással vannak fogaink egészségére!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!