2020

Fog-Blog

Mikor kell a tejfogat gyökérkezelni és hogyan történik a kezelés?

A tejfogak szuvasodása hamar eléri a fogbelet, gyulladást, elhalást okozva a fogban. Ilyenkor a fog nagyon érzékeny lesz hömérséklet változásra, ráharapásra, nyomásra, esetleg már magától is fájni kezd. A fertőzött, vagy már elhalt szöveteket el kell a fogból távolítani, ilyenkor beszélünk a tejfog gyökérkezeléséről. A gyulladás mértéke határozza meg a szükséges beavatkozást. Amennyiben csak a fogideg koronai része érintett, de a gyökéri része egészséges, a szuvas részeket, a fertőzött fogideget eltávolítjuk, a gyökéri részt nem bántjuk, a fog koronai részébe egy alábélelő, szigetelő anyagot helyezünk. Ez a későbbi fogváltást,a tejfog felszívódását a nem zavarja. Tejfog gyökérkezelése Abban az estben, ha gyermek ínye, arca már duzzadt, akkor a teljes fogbél eltávolítása szükséges. Először érzéstelenítést adunk, majd megnyitjuk a fogat a rágófelszín felől, hogy a felgyülemlett folyadék távozni tudjon. Szükség esetén fájdalomcsillapítót, antibiotikumot adunk. A kezelés hasonlít a felnőtt fogak gyökérkezeléséhez, mivel eltávolítjuk a gyulladt szövetet, kitisztogatjuk, fertőtlenítjük a gyökércsatornákat, majd feloldódó gyökértömő anyaggal és jól záródó töméssel látjuk el a fogat. A gyökértömő anyag nem zavarhatja a tejfog gyökereinek felszívódását és a maradó fogak előtörését. Amennyiben nem bvégezzük el időben a tejfog gyökérkezelését, a mélyben fennálló gyulladás a fejlődő maradó fogak csíráját veszélyeztetheti, színét, formáját fejlődésében megzavarhatja. Fontos mérlegelni, hogy a beteg tejfogat gyökérkezeljük, vagy eltávolítását javasoljuk. Döntésünkben fontos tényező a gyulladás mértéke , a csont és az íny érintettsége, illetve a fogváltás időpontja.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!