2020

Fog-Blog

Mi történik a rendelőnkben foghúzás során?

A  két legnagyobb „baj” a fogászati kezelések során talán az, hogy a páciens nem látja mi történik a szájában és nem tud közben beszélni. Más orvosoknál a beszélgetés természetes velejárója a kezelésnek, de nálunk csak az fogorvos beszél, közvetíti a „mérkőzést” és kérdez folyamatosan, miközben könyékig benne van a szánkban. Így lesz „félelmetes, misztikus„ egy beavatkozás. Ezért szeretném megosztani a kezelési folyamatok menetét, talán egy kicsit közelebb viszi az embereket a fogászathoz, eloszlatja a szorongásokat.

Fogászati rendelő

A foghúzás előtt érzéstelenítőt (injekció ) adunk a pácienseknek két helyre a nyálkahártya megfelelő területeire. A felső fogaknál közvetlenül a kihúzandó fog mellé kívülre és belülre a szájpadlásba. Ez utóbbi fájdalmasabb, mivel ott a nyálkahártya nagyon feszes, nehezebb alányomni az érzéstelenítő oldatot. Az alsó fogaknál a legutolsó fog mögé szúrunk, mélyen benyomva az oldatot, mert a fogakat ellátó ideg ott helyezkedik el, és a fog mellé is kell kicsit adnunk a külső nyálkahártya elzsibbasztásáa miatt. Ilyenkor a nyelv, az ajak és a fog zsibbad el. Az alul, elől lévő fogaknál helyileg történik az érzéstelenítés, szükségtelen hátul a fogak mögé szúrni. Az alsó, un. vezetéses érzéstelenítés kellemetlen folyamat, feszítő, fájdalmas dolog, szemben a felső szúrással, amely akár még alig észrevehető is lehet.

A kellő mélységű zsibbadás elérése után a fogak állapotától függően, minden fognak külön eltávolító eszköze van, még a letöredezett, alig kilátszó fogaknak is. A páciens a beavatkozás során erős nyomást, feszegetést érez, recsegést, ropogást hall, ami nem kellemes dolog, de fájdalom csak erősen gyulladt fog esetében lehetséges. A nyomással felhelyezzük a fogra a fogót, a feszegetéssel próbáljuk kilazítani a fogat a fogmederből, a recsegés, ropogás a fog kilazulásából esetleg töréséből származhat. Ha a fog koronai része letörik, vagy már eleve törött volt, a gyökerek eltávolítása emelőkkel történik, súlyosabb esetben fel kell tárni a területet, hogy minden darab eltávolításra kerüljön. A beavatkozás végén egy kaparó kanállal kitisztogatjuk az üreget, szükség esetén öltésekkel zárjuk a sebet, amely már teljesen fájdalmatlan. A foghúzásnál szeretjük a „nagyszájú” pácienseket, hiszen náluk jobban látunk, kedvezőbben hozzáférünk a foghoz.

Foghúzás után tilos öblögetni, nyalogatni, szívogatni a sebet, köpködni, aznap tejes dolgot fogyasztani, prézlis ételt, magokat, rizst enni, hajolgatni, cipekedni, erőlködni, 4-5 napig nem szabad sportolni. Enni csak a zsibbadás elmúltával szabad, de inni lehet, lehetőleg nem bubis és nem meleg folyadékot. Fogat mosni este már kötelező, nagyon fontos, hogy a seb tiszta környezetben legyen, különben utófájdalom, duzzanat, gyulladás alakulhat ki. Jegelés csak orvosi utasításra javasolt. A húzás helyén lesz egy vérrög, ami kitölti az üreget, ha az a sebben marad, a gyógyulás gyors és fájdalommentes. Annak kiesése esetén az üregbe minden belemegy, ez irritálja a friss csontfelszínt, a bacik elszaporodnak benne és duzzanatot, erős fájdalmat okozhatnak. Ilyenkor célszerű felkeresni fogorvosunkat a panaszok megszüntetése érdekében.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!