Fog-Blog

Mi történik a rendelőnkben foghúzás során?

A  két legnagyobb „baj” a fogászati kezelések során talán az, hogy a páciens nem látja mi történik a szájában és nem tud közben beszélni. Más orvosoknál a beszélgetés természetes velejárója a kezelésnek, de nálunk csak az fogorvos beszél, közvetíti a „mérkőzést” és kérdez folyamatosan, miközben könyékig benne van a szánkban. Így lesz „félelmetes, misztikus„ egy beavatkozás. Ezért szeretném megosztani a kezelési folyamatok menetét, talán egy kicsit közelebb viszi az embereket a fogászathoz, eloszlatja a szorongásokat.

Fogászati rendelő

A foghúzás előtt érzéstelenítőt (injekció ) adunk a pácienseknek két helyre a nyálkahártya megfelelő területeire. A felső fogaknál közvetlenül a kihúzandó fog mellé kívülre és belülre a szájpadlásba. Ez utóbbi fájdalmasabb, mivel ott a nyálkahártya nagyon feszes, nehezebb alányomni az érzéstelenítő oldatot. Az alsó fogaknál a legutolsó fog mögé szúrunk, mélyen benyomva az oldatot, mert a fogakat ellátó ideg ott helyezkedik el, és a fog mellé is kell kicsit adnunk a külső nyálkahártya elzsibbasztásáa miatt. Ilyenkor a nyelv, az ajak és a fog zsibbad el. Az alul, elől lévő fogaknál helyileg történik az érzéstelenítés, szükségtelen hátul a fogak mögé szúrni. Az alsó, un. vezetéses érzéstelenítés kellemetlen folyamat, feszítő, fájdalmas dolog, szemben a felső szúrással, amely akár még alig észrevehető is lehet.

A kellő mélységű zsibbadás elérése után a fogak állapotától függően, minden fognak külön eltávolító eszköze van, még a letöredezett, alig kilátszó fogaknak is. A páciens a beavatkozás során erős nyomást, feszegetést érez, recsegést, ropogást hall, ami nem kellemes dolog, de fájdalom csak erősen gyulladt fog esetében lehetséges. A nyomással felhelyezzük a fogra a fogót, a feszegetéssel próbáljuk kilazítani a fogat a fogmederből, a recsegés, ropogás a fog kilazulásából esetleg töréséből származhat. Ha a fog koronai része letörik, vagy már eleve törött volt, a gyökerek eltávolítása emelőkkel történik, súlyosabb esetben fel kell tárni a területet, hogy minden darab eltávolításra kerüljön. A beavatkozás végén egy kaparó kanállal kitisztogatjuk az üreget, szükség esetén öltésekkel zárjuk a sebet, amely már teljesen fájdalmatlan. A foghúzásnál szeretjük a „nagyszájú” pácienseket, hiszen náluk jobban látunk, kedvezőbben hozzáférünk a foghoz.

Foghúzás után tilos öblögetni, nyalogatni, szívogatni a sebet, köpködni, aznap tejes dolgot fogyasztani, prézlis ételt, magokat, rizst enni, hajolgatni, cipekedni, erőlködni, 4-5 napig nem szabad sportolni. Enni csak a zsibbadás elmúltával szabad, de inni lehet, lehetőleg nem bubis és nem meleg folyadékot. Fogat mosni este már kötelező, nagyon fontos, hogy a seb tiszta környezetben legyen, különben utófájdalom, duzzanat, gyulladás alakulhat ki. Jegelés csak orvosi utasításra javasolt. A húzás helyén lesz egy vérrög, ami kitölti az üreget, ha az a sebben marad, a gyógyulás gyors és fájdalommentes. Annak kiesése esetén az üregbe minden belemegy, ez irritálja a friss csontfelszínt, a bacik elszaporodnak benne és duzzanatot, erős fájdalmat okozhatnak. Ilyenkor célszerű felkeresni fogorvosunkat a panaszok megszüntetése érdekében.

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával