2020

Fog-Blog

A magyar gyerekek fogai a legrosszabbak Európában?

Mi az oka, hogy a magyar gyerekek fogai a legrosszabbak Európában? Sokat törtem a fejem mit nem teszünk jól? A fogorvosok felelőssége ez az eredmény? Talán a szülőké? Hiszen az állam szinte teljes körű fogászati ellátást biztosít a gyerekeknek! Mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb, ebben az életkorban csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, általában háromnál több foguk hiányzik, lyukas, vagy tömött. Sajnos a felnőttkorban sem javul a helyzet, sőt inkább romlik. A 19 éveseknek már átlagban több, mint 5 foguk hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi tömött, szuvas vagy hiányzik sajnos. Az európai országok  többségében nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, időben kezelik a fogakat, így nem ilyen drámai a helyzet, mint nálunk. A szuvas fogak látványa nem szép ezt látjuk, de egyebek mellett szájüregi-, emésztőszervi-, keringési megbetegedéseket is  okozhatnak.

A magyar gyerekek fogai

Mi lehet az ok és hogyan tudnánk javítani a helyzeten? Hol kezdjük a megelőzést és mikor? A gyerekek fogápolása, táplálkozása a szüleiken múlik, így első lépésnek a szülők hatékonyabb felvilágosítása lenne a feladat szerintem. Tudnak a szülők helyesen fogat mosni? Ismerik a szájápolás szabályait? Ők mindent megtesznek a saját és az apróságok egészséges fogaiért, helyes táplálkozásukért? Tudniuk kellene, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni a gyerekeknél a fogápolást, milyen élelmiszereket kellene kerülni, mivel tesznek nagyon rosszat  a kicsi fogaknak, mikor kezdenek bújni az első rágófogak, amelyeket nem előz meg foghullás, mikor érdemes először felkeresni a csöppségekkel fogorvost!

Kedves szülők! Nagyon szívesen segítünk ezekben a dolgokban, kérdezzenek bátran, hozzák el csemetéiket egy beszélgetésre, barátkozásra a rendelőbe! A megelőzés olcsóbb, hatékonyabb  és fájdalommenetesebb, mint a gyógyítás! Azok az apróságok, akik már 2-3 éves korukban eljönnek hozzánk, megismerkednek a fogorvosi rendelő „hangulatával”, a „hangokkal”, a személyzettel, az eszközökkel, akikkel meg tudjuk ismertetni a fogápolás helyes elvégzését, sokkal kevesebb traumát szenvednek a későbbi életkorukban, tovább meg tudják őrizni fogaikat, nem lesz számukra misztikus a fogászati kezelés. Ugye, minden szülő szeretné, ha gyermeke fogai, ínye egészséges lenne? Szívesen eláruljuk a praktikákat, csak el kell hozni a lurkókat hozzánk már kicsi korukban!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!