Fog-Blog

Omega-3 Omega-6: mi a helyes arány a szervezetben?

Szervezetünk optimális működése érdekében táplálkozásunkat úgy kell alakítani, hogy megfelelő arányban tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az egyébként számos jótékony tulajdonsággal, elsősorban betegségmegelőző hatással rendelkező omega-6 túlzott bevitele súlyos következményekkel járhat. Ezért fontos, hogy tudjuk, mely élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben, illetve, hogy milyen szervezetünkben az omega-3 és az omega-6 aránya, hiszen ennek eltolódása nem marad következmények nélkül.

Mire jó az omega-6?

Normális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Segítenek mások mellett a mell-, a prosztata-, és a vastagbélrák kialakulásának elkerülésében. Az omega-6 (az omega-3-hoz hasonlóan) zsírsavak egy része esszenciális zsírsav – ilyen az alinolsav és az arachidonsav –, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem képesek előállítani, ezért csak különféle táplálékok bevitelével juthatunk hozzájuk. Változatos táplálkozással könnyedén bevihetjük szervezetünkbe a szükséges omega-6 mennyiséget. Sőt, jellemző a túlfogyasztás, aminek akkor van szerepe, ha ezzel egyidejűleg a sokkal nehezebben „utántölthető” omega-3 zsírsavakból nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiséget. Az egyensúly a lényeg, fontos ennek mértékét ismernünk!

omega3-zsirsavak
Mely élelmiszerek tartalmaznak omega-6 zsírsavat?

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, az olívabogyóban és az olívaolajban, a kukoricában, a szójában, az avokádóban, a tojásban, a mákban, a napraforgóban, sőt a kenyérben – azaz számos olyan élelmiszerben, amelyet egyszerűen beszerezhetünk. Más a helyzet az omega-3 zsírsavakkal, ezeket ugyanis esősorban a halakban találhatjuk meg. Amennyiben szervezetünk omega-3 és omega-6 zsírsav készlete kiegyensúlyozott, nincsen szükségünk különösebb odafigyelésre. Ez viszont rendszerint nem így van, hiszen az emberek többsége éppen étkezési szokásai miatt a kelleténél többet halmoz fel az omega-6 zsírsavakból. A tapasztalatok szerint az egészségesnek tekinthető 1:2, illetve 1:3 aránnyal szemben az 1:30 sem számít ritkának, ami akár súlyos panaszokat okozhat.

Az omega-6 túltengése ugyanis erősen legyengítheti az immunrendszert, ez abban nyilvánul meg, hogy könnyebben megfázunk, jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Az omega-6 szintjének megugrásakor az ízületi gyulladásban szenvedőknek erősödő fájdalmakra, a hangulatbetegek súlyosbodó depresszióra panaszkodnak. Sokszor az elhízásért is az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának megbomlása a felelős. Súlyosabb esetekben megnő a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések – szívszélhűdés, infarktus, érelmeszesedés –, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye.

Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok (eikozanoidok) keletkeznek folyamatosan. Emiatt nagyon fontos ezen zsírsavak megfelelő aránya a szervezetben, mely megteremtése táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel könnyen elérhető. Az ideális omega-3/omega-6 arány 1:1 és 1:4 közt van. Sajnos azonban nyugaton ez az arány sokkal rosszabb, kb. 20-30x annyi omega-6 van táplálkozásunkban, mint omega-3. Ez nem meglepő, hiszen a növényi olajok hemzsegnek Ω6-zsírsavakban, míg az Ω3-nak ember számára is megfelelő forrásait (EPA és DHA) csak alig fogyasztjuk, hiszen az csakis sós vízi halakban és herkentyűkben fordul elő.

omega 3 és 6 olaj vitamin

Hogyan érhető el a megfelelő zsírsavarány?

Egyrészt csökkentenünk kell az Ω6 bevitelünket, másrészt növelni az Ω3-mat (főleg EPA-t és DHA-t). Ω6-ban dúsak a növényi olajok és magvak, illetve a legtöbb takarmányozott állat zsírja is. A kókuszzsír és teavaj Ω6 tartalma csupán 1-2%, ezeknek a legalacsonyabb, így érdemes zsiradéknak sütéshez csak ezeket használni. (A napraforgóolaj kb. 50% Ω6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Ω6-ot tartalmaz!) Ezen felül érdemes elkerülni a magas Ω6 tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását is. A kesudió, mandula, törökmogyoró és makadámiadió kivételével minden olajos mag hemzseg az Ω6-tól.

Megfelelő Ω3 bevitelről (EPA és DHA) leginkább tisztított halolaj szedésével vagy zsírosabb tengeri halak és herkentyűk fogyasztásával tudunk gondoskodni (bár ez utóbbi megoldás kevésbé megfelelő, ugyanis sokszor elég sok méreganyag akkumulálódik bennük a sós vizek szennyezettsége miattRészletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17570/omega-3-es-omega-6-mibol-mennyit

Amikor készítményt választunk, érdemes kiszámolnunk, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaz a készítmény. Ilyenkor az EPA és DHA tartalmukat adjuk össze. Szív- és érrendszerre nézve már 500mg EPA + DHA is jelentős megelőző hatással bír, idegrendszeri problémák esetén ennél jóval több kell. A helyes szöveti Ω3: Ω6 arány eléréséhez, azaz a jelentős gyulladáscsökkentéshez viszont bő 3000mg EPA+DHA-ra van szükség még akkor is, ha Ω6-ban szegény a táplálkozásunk. Ha gyakran használunk napraforgóolajat vagy hasonló magas Ω6 tartalmú zsiradékot, akkor ennél is több szükséges ezek kompenzálására. Érdemes tehát olyan készítményt keresnünk, amivel napi 3000mg EPA és DHA bevitele gazdaságosan megoldható.

Hogyan tudjuk megmérni szervezetünk omega-3 és omega-6 arányát?

Kíváncsi vagy rá? Rendelőnkben van rá lehetőség!

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával