Fog-Blog

Miért nélkülözhetetlen a kismamáknak a halolaj a terhesség és a szoptatás alatt?

Az Omega 3 telítetlen zsírsav, melyet a szervezet nem képes előállítani, de szüksége van rá a normál működéséhez. A születendő gyermek idegrendszere, hormonális rendszere, látásfejlődése mind függ attól, hogy a kismama szervezetében jelen vannak-e ezek a zsírok, különösen fontos a harmadik trimeszterben, amikor a magzat agya fejlődik.

okosvitamin
Ráadásul a magzat immunrendszerét is erősíti, megfigyelések szerint azok a csecsemők, akik az anyaméhben hozzájutottak megfelelő mennyiségű zsírsavhoz, ritkábban fáztak meg, gyorsabban gyógyultak fel a betegségből, ellenállóbbá váltak az allergiával szemben és nyugodtabb volt az alvásuk. Elsődleges Omega 3 forrás a hal, amelyben megtaláljuk a számunkra 2 legfontosabb elemet, az EPA-t (eikozapentaénsav) és a DHA-t, (dokozahexaénsav), de külső forrása lehet növényi is, mint a lenolaj, ami a leggazdagabb növényi forrás, csak az abban lévő alfa-linolénsavból (ALA ) a szervezet csak készíteni tudja a számunkra fontos telítetlen zsírsavat. Az átalakítás hatásfoka elég gyenge, ezért célszerű az EPA és a DHA mennyiséget közvetlenül pótolni. Másra jó az EPA és másra a DHA, ezek arányát érdemes figyelni a készítményeken.

Miért fontos terhesség alatt és szoptatáskor a magas DHA tartalom?

Az anya szervezetéből és az anyatejből felvett DHA hozzájárul a magzat és a csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez. Kutatások bizonyították, hogy a babák gondolkodási képességét a köldökzsinórvér DHA tartalma pozitívan befolyásolta.

agident okosvitamin 

Mit okozhat a telítetlen zsírsav hiánya a kismamákban a szülés után?

A magzat minden fejlődéséhez szükséges anyagot „elvesz” a mamától, így a szülés után az anya szervezete Omega 3 telítetlen zsírsavban szegény lesz, aminek következménye, kutatások szerint, a szülés utáni depresszió, amelyet sokszor indokolatlannak talál a kismama környezete, pedig az ok az Omega 3 hiánya. Ezt a telítetlen zsírsavat étrend kiegészítéssel tudjuk csak a szervezetünkbe juttatni, mivel nagyon kevés halat fogyasztunk, de a halfogyasztással sajnos a nehézfém és dioxin terhelésünk is megnő.

Ezért javasolt a halolaj készítmény fogyasztása, de nem mindegy annak EPA:DHA aránya és hogy milyen a tisztasága. A kapszulákba zárt Omega 3 sok átalakításon megy keresztül, sokszor már a hal a feldolgozás alatt avasodik, ezért érezzük a kapszulás készítmény elfogyasztása után a hal ízt, illetve szagot még a kapszula bevétele után is jó ideig.

A tiszta halolaj szagmentes, nincs rossz íze, szívesen fogyasztják el még a csecsemők, a kisgyerekek is, akiknek korhatártól függetlenül adható és testi és szellemi fejlődésük igazolja az Omega 3 hasznos hatását.

Többet szeretnél megtudni egy jó minőségű halolajról? Mit és mennyit javasolunk a kismamáknak, szoptató anyukáknak? Kérdezd rendelőnket erről a témáról is! Megéri!

Szolgáltatások

Orvosaink és asszisztenseink az orvostudomány fejlődésével állandóan lépést tartva, folyamatos képzésekkel csapatmunkában arra törekednek, hogy Ön a lehető legkellemesebb környezetben a legmagasabb színvonalú, komplex fogászati ellátásban részesüljön.

Hűségprogram

Hűséges pácienseinknek az Agident Hűség Program keretében évente egyszer ingyenes konzultációt tartunk. A Hűség Programban való részvétel egyetlen feltétele az évente ajánlott szűrővizsgálaton rendelőnkben való részvétele. A kezelésről további részleteket itt találhat.

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzfizetésen lehetőségen túl az alábbi fizetési lehetőségek vannak:
✔ Fizetés bankkártyával
✔ Fizetés SZÉP kártyával
✔ Fizetés egészségpénztári kártyával