2020

Fog-Blog

Mire jó az omega-3 telítetlen zsírsav? Szedjem? Ne szedjem?

A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk van: a telített és a telítetlen zsírsavak csoportja. A telítetlen zsírsavakat – néhány kivételtől eltekintve – a szervezet nem képes előállítani (ezek az esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük. Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. az-omega-3-zsirsav Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról? Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket, csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel. Jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg. Hazánkban a busa zsírja, néhány növényi olaj és magvak, valamint a szójabab is tartalmazza az esszenciális zsírsavakat. A hetente ajánlott fogyasztási mennyiség 200-300 g, azonban Magyarországon az ajánlott mennyiség csupán egynyolcadát fogyasztjuk.

Hogyan juthatunk több omega-3 zsírsavhoz? Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk ennek egészségünkre kifejtett pozitív hatásait. Hetente minimum három alkalommal fogyasszunk tengeri halból vagy busából készült ételeket. A sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj közel kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítsük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék. omega 3 zsírsav jótékony hatás Milyen pozitív tulajdonságait ismerjük az omega-3 zsírsavaknak? Az omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében. A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Továbbá részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében.
 A pozitív hatásokat kutatási eredmények igazolják Az első vizsgálatokat, melyek az omega-3 zsírsavak egészségmegőrző szerepére irányultak, a grönlandi eszkimók körében végezték, közel 20 éves időszakon át. Felfigyeltek arra, hogy míg a civilizált világban egyre nagyobb méreteket ölt a szívinfarktus és érrendszeri megbetegedés és halálozás, addig a szinte kizárólag tengeri állatokat fogyasztó eszkimók körében, ez a betegség szinte nem fordult elő. A hatvanas-hetvenes években a felismerés kiegészült azzal, hogy azokon a területeken, ahol magas a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, ott többen küzdenek depresszióval is. Azonban ahol a halfogyasztás népszerűbb, ott mindkét megbetegedés előfordulása jóval csekélyebb. A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet. okosvitamin, omega 3, okosgyerek Hogyan hat a gyermekekre az omega-3? A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javult, gyorsabban értették meg a feladatokat, és javultak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára, körülbelül 14 éves korig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben. A kutatók arra a véleményre jutottak, hogy mindezen pozitív változások annak köszönhetőek, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Ezáltal serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet. Érdemes elgondolkodni a leírtakon!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!