2020

Fog-Blog

Tudtad, hogy életünk során csontjaink száma változik?

Az egészséges embereknél a csontnövekedés 25 éves korban állapodik meg, ekkor a szervezetben 206 csont található. Az újszülötteknél ezzel szemben több, mint 300 csontot lehet megszámlálni.  Ez azért van, mert a csecsemők testében több kisebb, még nem összenőtt csont is található, amiknek köszönhetően jobban kifér a szülőcsatornán. Ezek a csontok később megkeményednek, és összenőnek (pl. a koponya csontjai).

csontok regenerálódása A test legnagyobb csontja a combcsont, amely 45 cm hosszúságú, a legkisebb csont a középfülben található ékcsont, amely mérete 5mm. Az itt található csontocskák egy gyufásdobozban elférnének.

A csontszövet az élő ember súlyának mindössze körülbelül 10 százaléka.

A csontok 25 éves korunkig érik el maximális tömegüket és a legjobb minőségüket. Ez előtt növekedésről beszélünk. 25 és 40 éves kor között az emberi csontozat stabil, a csontépítő és a csontbontó folyamatok egyensúlyban vannak egymással. 40 fölött azonban a csont minősége romlik, mennyisége csökken. Ezt a folyamatot nevezzük csontritkulásnak.

A legkeményebb csont az állkapocscsont, ez a legtartósabb csontunk, amit egyáltalán nem egyszerű eltörni. A kemény koponyánk, amely agyunkat védi, 22 csontból áll, kezeinkben, több, mint 50 csont fedezhető fel. Lábfejünk tartalmazza összes testrészünk közül a legtöbb csontot – a test összes 200 csontjából 52 ugyanis itt található.

Csontjaink sok feladatnak eleget tesznek: meghatározzák alakunkat, testünk mozgásának passzív szervei, elhatárolják testüregeinket, védik belső szerveinket, csontvelő állományuk részt vesz a vérképzésben, ásványianyag-raktárként is működnek, szerepet játszanak a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében stb. A megfelelő ásványi anyag hiánya esetén olyan rugalmassá válnak, hogy akár csomót is lehet rá kötni.

A fog az egyetlen olyan testrészünk, amely nem tudja meggyógyítani önmagát. Ha valaha is letört a fogad egy darabja, tudod ez mennyire igaz. A fogak külső rétege, a zománc ugyanis nem élő szövet, tehát nem tudja „kijavítani” a hibát.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!